2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Tanévet nyitott az újonnan alakult Bolberitz Pál Intézet Kecskeméten

Pénteken megnyitotta a tanévet az újonnan megalakult Bolberitz Pál Intézet Kecskeméten. Az első évfolyamban 15 hallgatóval indul meg a képzés egészségfejlesztő mentálhigiéné szakon, szakirányú továbbképzésként. A szegedi Gál Ferenc Egyetemhez tartozó intézet létrejöttével elindulhat a katolikus felsőoktatás fejlesztése Kecskeméten.

A péntek délelőtti tanévnyitót a Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) Gróf Károlyi Sándor Technikumában tartották meg, ez lesz ugyanis az oktatás helyszíne. Leviczky Cirill, a KSZC kancellárja üdvözölte, hogy az intézeti képzés a Bibó István utcai technikumban lelt otthonra.

A hallgatókat dr. Mák Kornél köszöntötte elsőként, aki egyetemi docensként vezeti majd a Bolberitz Pál Intézetet, és oktatóként is közreműködik a képzésben. Beszédében kiemelte, hogy a kecskeméti keresztény felsőoktatás a Károli Gáspár Református Egyetem után most a katolikus Gál Ferenc Egyetem új intézetével bővül. Mint mondta, egyelőre posztgraduális képzésekben gondolkodnak, de fokozatosan szeretnének alapszakokat is elindítani Kecskeméten. Hangsúlyozta, hogy nem konkurálni akarnak a Károlival és a Neumann János Egyetemmel, hanem kiegészíteni ezen egyetemek képzési kínálatát.

A Bolberitz Pál Intézet szervezetileg a Gál Ferenc Egyetem gyulai Egészség- és Szociális Tudományi Karához tartozik. A pénteki tanévnyitón dr. Beke Szilvia dékánhelyettes - maga is az intézet leendő oktatója - kiemelte, mennyire fontos napjainkban a mentálhigiénés szakemberek munkája. A többi felszólalóval együtt ő is hangsúlyozta, hogy a gazdasági nehézségek közepette milyen fontos a stabil pszichés állapot ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk.

A most elindult egészségfejlesztő mentálhigiéné szakos szakirányú továbbképzésre elsősorban pedagógusok és szociális munkások jelentkeztek. Dr. Mák Kornél kérdésünkre elmondta: hamarosan keresztfélévvel meghirdetik az alkalmazott gerontológiát és a szociális munkás szakot, valamint pedagógusi szakvizsgához az iskolai, óvodai mentálhigiéné, illetve iskolai szociális munkás szakokat. A későbbiekben is folyamatosan szeretnék bővíteni a képzési palettát - tette hozzá.

Dr. Mák Kornél kitért arra is, hogy a szakirányú továbbképzések költségtérítésesek, de a tapasztalatuk az, hogy a tandíjat sok esetben a hallgatók munkáltatója finanszírozza. A későbbiekben meghirdetni tervezett alapképzések természetesen állami finanszírozásban is elérhetők lesznek.

A tanévnyitón felszólalt dr. Salacz László országgyűlési képviselő is. Felidézte, hogy amikor dr. Mák Kornél felkereste az intézet létrehozásának ötletével, először szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy van-e létjogosultsága Kecskeméten. Az oktatói gárda által képviselt színvonal, a jó szervezés és az érdeklődés azonban meggyőzte arról, hogy igenis van helye egy ilyen intézetnek a városban.

Az oktatók között lesz dr. Finta József atya, a Nagytemplom plébánosa, morálteológus is, aki szintén köszöntötte a hallgatókat a tanévnyitón. Két további oktató is jelen volt pénteken: dr. Bank Gyula, a megyei kórház gerontológusa, pszichiátere, valamint Sipos Zsolt pasztorálpszichológus, a megyei iparkamara titkára. Dr. Mák Kornél elmondása szerint ökumenikus oktatói gárdát kértek fel, így mások mellett prof. dr. Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke is tanít majd az intézetben. A kecskeméti oktatók mellett több tanár érkezik majd Gyuláról, a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Karáról is.

Sipos Zsolt pasztorálpszichológus, dr. Bank Gyula pszichiáter, gerontológus és Riczkó Eleonóra, a Gróf Károlyi Sándor Technikum igazgatója

Élő adás