2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Tovább bővül Kecskemét oktatási kínálata

Egyre bővül Kecskemét oktatási rendszerének kínálata. Az idei évtől már kettős érettségit is szerezhetnek a városban a fiatalok a Mercedes Schule képzésének köszönhetően. Emellett több iskola környezetében épülhetnek sportcsarnokok és az egyetem is magasabb működési és fejlesztési pénzből gazdálkodhat. Bővül a bölcsődei hálózat is, amely a fiatal családok életét könnyítheti meg.  Ezekről a Kecskemét jövőjét meghatározó fejlesztésekről beszélt a KTV Nap vendégeként Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. 

A Kiemelő beszélgetésében szó esett az iskolákat érintő sportfejlesztésekről. Többek között arról is, hogy az idei tanévre készült el a Bányai Gimnázium sportcsarnoka, és a közelmúltban tették le a Katona Gimnázium sportcsarnokának alapkövét.

– Annak ellenére, hogy állami feladattá vált az oktatás fenntartása és finanszírozása, polgármesterként úgy gondoltam, kiemelten fontos, hogy a két kiváló eredményeket felmutató intézménynek ez a régi álma is megvalósuljon – mondta Szemereyné Pataki Klaudia. – Egy nagyon különleges összefogásnak köszönhetően erre lehetőség nyílt. Nagyon sok szereplőt kellett meggyőzni, koordinálni, a lehetőséget pedig a Magyar Kormány teremtette meg, hisz a TAO beruházások rendszerén keresztül valósulhatott meg mindkét beruházás költségvetési háttere.

A napokban jelentették be, hogy a Mercedes Schulében kettős érettségit szerezhetnek a diákok. Fontos mérföldkő ez, nemcsak az intézmény, hanem a város életében is. A polgármester arról is beszélt az interjúban, milyen utat járt be az elmúlt években Kecskemét német iskolája.

– 13 éve dolgozunk folyamatosan ezen a speciális oktatásfejlesztésen, lépésről lépésre nagyon szép eredményeket érünk el. Az alapvető feladat az volt, hogy a betelepült német családok gyermekeinek biztosítsunk német oktatást. Ma már kecskemétiek is beiratkozhatnak ebbe az oktatási központba, általános iskolától egészen a kettős érettségiig bezárólag. Bekerült az intézmény egy 142 iskolát tömörítő nemzetközi hálózatba, amely óriási kapcsolati tőkét jelent a pedagógusok, a diákok és a szülők számára is – hangsúlyozta a polgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia kifejtette, hogy a következő ötéves időszakban eddig soha nem látott mértékű, (21.2 milliárd forintnyi) működési és fejlesztési forrás áll a kecskeméti felsőoktatás rendelkezésére, amely hatalmas lehetőség a Neumann János Egyetem számára.  

– Hosszú utat jártunk be, hogy vidéki, kis létszámú egyetemünkkel bekerüljünk az élmezőnybe. Úgy gondolom, mindannyian büszkék lehetünk erre Kecskeméten – emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia. Rámutatott arra: a különböző szakok sikerét jelzi, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a hallgatók száma.

A beszélgetésben a bölcsőde és óvodafejlesztésekről is szó esett. Kiemelten szólt a polgármester a Barackvirág Evangélikus Óvodáról, amelyet éppen ma délután avatnak fel ünnepélyes keretek között.

A teljes beszélgetés itt látható:

 

Élő adás