2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Fokozott óvintézkedések mellett kezdődött el a 2020/21-es tanév

Szeptember 1-jén országszerte becsengetnek a köznevelési intézményekben. A koronavírus-járvány miatt fokozott óvintézkedések mellett, de hagyományos formában kezdődött meg a tanítás az iskolákban. Kecskeméten szinte minden intézményben más szabályok érvényesek. Cikkünk folyamatosan bővül. 

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az operatív törzzsel együttműködve részletes, nyolcoldalas ajánlást, protokollt dolgozott ki, amelyet minden köznevelési intézmény vezetőjéhez eljuttatott. A javaslatok érintik a távolságtartást, a fertőtlenítést vagy az iskolába érkezés módját is. Ajánlások vannak arra, miként lehet elkerülni az iskolába érkezéskor a torlódást, így például az, hogy több ajtón lehessen belépni az intézménybe. A javaslatok között vannak még a tantermek nagyságára, a közösségi termek használatára, az iskolakezdésre, az étkeztetés megfelelő körülményeinek kialakítására vonatkozók.

A testnevelésórákat az időjárás függvényében javasolt szabad téren megtartani. Az órák során lehetőleg mellőzni kell a szoros testi kontaktussal járó feladatokat. Kézfertőtlenítésre lehetőség lesz az iskola kapujánál és minden egyes közösségi helyiségben. Minden iskolában - meghatározott fertőtlenítőszerrel - nagytakarítást végeznek a tanév kezdetén, és ezt minden nap meg kell ismételni.

Az egyes intézmények az adottságaiknak megfelelően választhatják ki azokat az eljárásokat, szabályokat, amelyek biztosítani tudják a járvány megelőzését és esetenkénti előfordulásnál a gyermekek ellátását. A köznevelési intézmények vezetőinek a felelőssége saját eljárásrendjük összeállítása, amihez a köznevelési államtitkárság, a hátintézmények, a népegészségügyi központ minden segítséget megadnak. Az iskolákat felszólították, hogy ismertessék a járvánnyal összefüggő teendőket a gyermekekkel és a szülőkkel.

A szülőktől azt kérik, a legenyhébb tünetek jelentkezése esetén se engedjék közösségbe a gyermeket, továbbá, hogy a már nagyobb - felsős, középiskolás - gyermekeikben is tudatosítsák a járvány veszélyét, a koronavírus tüneteit, hogy azok megjelenése esetén ők is jelezni tudják azt szüleiknek, tanáraiknak.

 A pedagógusokat és az iskolai, óvodai dolgozókat is arra kérik, hogy ha a tünetek bármelyikét észlelik magukon ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

Az új tanévben lép életben a módosított Nemzeti Alaptanterv, ebben nemcsak a tanulók heti óraszámát maximálták évfolyamonként, hanem a kötelezően elsajátítandó tananyag is súlyozták. Szeptember 1-től közel 500 intézményben, az iskolákkal történt egyeztetések alapján iskolaőrök kezdik meg tevékenységüket. Az iskolaőri hálózat célja, hogy jelenlétükkel növeljék a pedagógusok, oktatók biztonságérzetét, a diákokban pedig erősítsék a visszatartó erőt attól, hogy a pedagógusokkal szemben fenyegetően lépjenek fel.

 A 2020/21-es tanév mintegy 1,2 millió diák számára kezdődik meg. A tanév utolsó tanítási napja 2021. június 15-e.

Helyzetkép a kecskeméti intézményekből
(folyamatosan frissül)

A Kecskeméti Médiacentrum stábja kedd reggel a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Technikumában követte az eseményeket. Mint tapasztalták, az iskolába történő belépéskor mindenkinek testhőmérséklet-mérést és kézfertőtlenítést végeznek. Előírták a maszk viselését is, nemcsak a közösségi terekben, hanem azokban a tantermekben is, ahol nem valósítható meg az ültetésnél a másfél méteres távolság.

Iskolakezdés a Kada Elek Technikumban - további fotók a képre kattintva

Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum igazgatója a tantermek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a középiskolákban, főként a szakképzés területén nem lehet százszázalékosan megoldani, hogy ne vándoroljanak tanteremtől tanteremre a diákok. Azonban az órarendek úgy készültek, hogy a lehető legkevesebb mozgásra legyen szükség és az osztályok együtt, egy helyen tudjanak maradni. Mint mondta, nehéz ezt megvalósítani, de az ágazati előírásnak megfelelően és az EMMI rendelkezéseivel összhangban mindent megtesz az iskola, hogy egy teremben egy tanulócsoport maradjon. Beszámolt arról is, hogy a nyári időszakban kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az iskola épületét a pincétől a padlásig alaposan kitakarítsák, tisztává tegyék.

– Ennek fenntartására értelemszerűen a tanórák közbeni szünetekben lesz továbbra is lehetőség, így fokozott takarítással találkozhatnak a diákok. Minden tisztításhoz, illetve tisztálkodáshoz szükséges eszköz rendelkezésre áll megfelelő mennyiségben. Utóbbiak rendszeres használatára állandóan fel fogják hívni a figyelmet. A diákoknak mindenhol lehetőségük van a kézfertőtlenítésre, mielőtt a tantermekbe megérkeznek.

A legfontosabb cél, hogy mindenki egészséges legyen és az is maradjon, illetve hogy minél tovább, lehetőség szerint egészen a tanév végéig fenntartsuk a jelenléti oktatást. A diákoknak is és a pedagógusoknak is ez a legjobb – hangsúlyozta a KSZC igazgatója.

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Technikumnak egyébként 601 diákja van, de a tanévet kedden csak 600-an kezdték el. Mint azt Körmöczi Bulcsú igazgató elmondta, egy tanuló esetében a szülő írásban jelezte feléjük, hogy 14 napig karanténban van a gyerek, mert kontaktkutatás során a járványügy látóterébe került.

- A Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában a tanévnyitót iskolarádión keresztül hallgatták a gyerekek az osztályteremben, az osztályfőnökük jelenlétében. A részletekről Mészáros Katalin tagintézményvezető beszélt munkatársunknak. A náluk bevezetett intézkedésekről itt írunk.

- Az UBZ Mercedes-Benz Schule-ben a hagyományoknak megfelelően már múlt hét hétfőn elkezdődött a tanítás, a két első osztály számára pedig augusztus 31-én indult el a tanév. A szülők nem léphetnek be az iskola épületébe, a gyerekeknek az osztálytermekben ugyan nem kell maszkot viselniük, de a folyosón a közösségi terekben fel kell venniük. A bejáratnál és az intézmény több pontján kézfertőtlenítő automatákat helyeztek ki, a tantermeket naponta háromszor fertőtlenítik. A belépéskor mindenkinek mérik a lázát. A betegségre utaló tüneteknél a gyerekért azonnal menniük kell a szülőknek.

- A Kodály Iskolában - tekintettel arra, hogy az intézmény többcélú, összetett (nagy létszámú gyermekkel és pedagógussal, valamint technikai dolgozókkal), az alsó tagozat kivételével közösségi terekben (folyosó, mosdó, büfé) a diákok számára kötelező a maszk használata. A diákok egy egészségügyi nyilatkozattal kezdhették meg a tanévet. A tanulók napirendjébe beépítik a kézmosást, kézfertőtlenítést, mielőtt belépnek a tanterembe, ebédlőbe, a tüsszentési és köhögési etikettet. A diákok lehetőség szerint ugyanazokat a tantermeket használják, amennyiben szaktanterem használata elkerülhetetlen, úgy a terem fertőtlenítése az óra után minden esetben kötelező. Az énekkarokat csak nagy légterű termekben, a távolságtartási szabályok és a fertőtlenítés betartásával tartják meg.

- A Bolyai János Gimnáziumban közös tanévnyitó ünnepséget nem tartottak, a szülőket arra kérték, ne kísérjék be gyermeküket az iskolába. A tanévnyitó ünnepséget az iskolarádión keresztül közvetítik, minden osztály a saját tantermében osztályfőnökével hallgatta. Az új kilencedik osztályosok számára osztályonként rövid műsort tartanak. Az intézménybe történő belépés testhőmérséklet mérés és kézfertőtlenítés után lehetséges csak. A folyosókon és az osztálytermen kívüli zárt közösségi terekben a maszk viselése mindenki számára kötelező.

- A Katona József Gimnáziumban az 1. órában tartották a tanévnyitó ünnepséget, ezen csak az iskola új diákjai vettek részt, a többi osztály a saját termében online követte a rendezvényt. Az iskolába érkezéskor a tanulóknak fertőtleníteniük kell a kezüket. A folyosókon, közösségi terekben a maszk szabályos használata nem kötelező, de ajánlott, a tanulókat kérik, hogy lehetőleg tartsanak távolságot, kerüljék a csoportosulást. A szülőket kérik, hogy iskolai adminisztrációs ügyeiket lehetőleg online intézzék. Az ügyintézés céljából érkezőknek a maszk használata kötelező, és a portánál kell várakozniuk.

- Az Arany János Általános Iskolában csak az elsősök és szüleik számára tartottak ma reggel tanévnyitót az udvaron. A 3-8. osztályos korosztálynak az iskola közösségi tereiben kötelező használni az otthonról hozott védőmaszkot. Reggel 7.00-tól 7:30-ig az intézménybe a főbejárat három ajtaján, valamint az udvar felőli három bejáraton történik a beléptetés. A bejáratnál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítanak, a nagyobb csoportosulás elkerülése érdekében a tanulók hazaengedése lépcsőzetesen történik. 

Képeink a Lánchíd Utcai Általános Iskolában készültek

- A Szent Imre Általános Iskolában a szülők csak az intézmény kapujáig kísérhetik gyermeküket, az épületbe nem léphetnek be. Kérik, hogy a tanulók testhőmérsékletét otthon minden reggel ellenőrizzék és 37 fok feletti hőmérséklet esetén a gyermek maradjon otthon. A gyerekeket délután az iskola udvarán lehet átvenni, a szülőknek itt is kötelező a maszk használata. Diákok számára a maszk használata nem kötelező, de engedélyezett! Kérnek mindenkit a megfelelő távolság betartására.  

- A Piarista Iskolában a közösségi terekben (pl. folyosó, aula, mosdók, ebédlő) maszkot kell viselniük a diákoknak. Az iskolába lépéskor a portán kézfertőtlenítés történik. Kérik, hogy a diákok az üdvözlés testi kontaktussal járó formáit kerüljék. Tanítási órákon a maszk viselése nem kötelező. Ha az udvaron nem oldható meg legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása, ott maszkkal kell védekezni. Osztály és csoportváltás esetén a osztálytermekben, szaktantermekben és az öltözőben a tanuló által közvetlenül használt felületek (pl. tanulói asztal) fertőtlenítése tanulók bevonásával történik. A hivatalos ügyintézéshez is kötelező a maszk használata.

- A Kecskeméti Református Gimnázium tanulói és dolgozói reggel 7 és 8 óra között kizárólag az árkádok alatti portán mehetnek be az épületbe. A belépéskor már szájmaszkot kell viselni. A belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés. A 1,5m-es távolság betartásra a közösségi helyiségekben törekedni kell. A maszkkal nem rendelkezőket nem tudják fogadni, hazaküldik. A templomban tartott alkalmak esetén is kötelező a szájmaszk.

- A KVPÁI és AMI Kadafalvi Általános Iskolájában csak az elsőosztályosok számára tartottak ünnepélyes tanévnyitót, a többi diákot az iskola rádión keresztül üdvözölte az igazgató. A tanulók az épületbe reggel 07:00 és 08:00 óra között a nagykapun és a főbejáraton keresztül tudnak bejutni. A szülő a kapuig illetve a bejárati ajtóig kísérheti a gyermekét. A bejárati ajtóknál kézfertőtlenítőt helyeztek el, amelynek használata a belépéskor minden tanuló és dolgozó számára kötelező. A csoportosulás elkerülése érdekében reggel a tanulók a saját osztályukba gyülekeznek és nem az udvaron. A maszk használata nem kötelező, bárkinél lehet, a használata csak ajánlott. A szülőktől azt kérik, hogy ügyintézés céljából lehetőleg jelentkezzenek be előre telefonon és kérjenek időpontot.

Élő adás