2019. Július 17. Szerda  Endre, Elek

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hatvan nyugdíjas dolgozik Kecskeméten

Inkább a rugalmas munkaidejű, nehéz fizikai munkától mentes állásokat keresik a kecskeméti nyugdíjasok. Jelenleg hatvan nyugdíjas dolgozik az öregségi nyugdíj mellett, de százan várnak állásra.

2017 augusztusban jött létre a Nyugdíj-Plusz Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. Ez egy speciális munkaerő-közvetítő szervezet, a dolgozni kívánó nyugdíjasok és az őket alkalmazni kívánó munkáltató között. Jelen pillanatban 60 fő dolgozik, és 100 fő vár arra, hogy találjon a szövetkezet nekik való munkát. Hrubi Gyula, a Körülbelül Nyugdíj-Plusz Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet igazgatótanácsának elnöke elmondta: 1 héten körülbelül 2-3 nyugdíjas keresi fel a szervezetet, de ebből jó, ha 1 munkaviszony létre jön, tehát nem nagy a pezsgés.

-A könnyű fizikai munkától az adminisztrációs munkáig, a magasabban kvalifikált munkahelyeken való foglalkoztatásig, sokszor nem találkozik ez az elképzelés a foglalkoztatók oldaláról. Általában a könnyű fizikai munkákban kevés az adminisztrációs munka, a magasabban képzettekre szinte nincs is lehetőség.

A másik oldalról sem egyeznek mindig a dolgok. Fizikai munkákra nagy lenne az igény a foglalkoztatók részéről. Sokszor keresnek kőművest, villanyszerelőt, és lakatost. A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb kutatásából azonban az rajzolódik ki, hogy országosan a nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem szeretne már többet dolgozni. Mintegy félmillió nyugdíjas törekszik a munkavállalásra, ebből negyedmillió részmunkaidőben, 50 ezer teljes munkaidőben. Az is kiderült a felmérésből, hogy településtípusonként és nemenként nincs lényegi eltérés a számokat tekintve, mindenhol egyaránt 20 százalék a dolgozni akarok aránya.

 

Élő adás