2018. Szeptember 21. Péntek  Máté

14°C / 30°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A gazdaságpolitika missziója a Rotary esten

A Rotary Club Kecskemét meghívására csütörtök este Dr. György László PhD, egyetemi docens, a PADMA igazgatója beszélt, az Egyensúlyteremtés - A gazdaságpolitika missziója című kötetéről.

Dr. György László előadásában elmondta, ez a könyv arról szól, hogy milyen problémák léteznek a világgazdaságban és ezekre milyen megoldások léteznek. Ez gyűjteménye annak a problémahalmaznak, melyek körülvesz minket.

Bevezetőjében beszélt arról, hogy a 2010 utáni időszakban a magyar gazdaságpolitikát külföldről kiszámíthatatlannak ítélték meg, most meg ide járnak kérdezősködni, hogy mit hogyan csináltunk. Ennek az a háttere, hogy 2008-ig a nagy pénzügyi válságig volt egy irányadó értelmezési keret, a neoliberális közgazdasági értelmezési keret. Ami egynek jó, de ahhoz, hogy a világot megértsük, sokkal több értelmezési keretet kell megismernünk.

A könyv arról szól, ezt az értelmezési keretet tágítsuk ki, hogy a valós problémákkal tudjunk foglalkozni. A könyv egyik alapmondata az, hogy a gazdaságpolitika missziója nem a gazdasági növekedés, annak beindítása és minél nagyobb léptékű fokozása, hanem az emberhez méltó életkörülmények megteremtése, fenntartása és lehetőség szerinti fejlesztése. Ehhez egyensúlyra van szükség.

György László elmondta, hogy a könyv a fontos egyensúlyi kérdésekben ragadja meg a lényeget.

Előadásában a könyv fejezeteit boncolgatta, mint „Az elméletek egyensúlya és az inga nyugvópontja, „Tőke és munka egyensúlya”, „A hazai és a külföldi tulajdon egyensúlya”, „Jövő és egyensúly”, "Magyarország és az egyensúly”.

Az előadás végén a PADMA igazgatója a feltett kérdésekre adott választ. 

Élő adás