2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Mátyás-templomban énekelhet a refis kórus

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, azaz a KÓTA ünnepi hangversenyére kapott meghívást a Kecskeméti Református Gimnázium Psalmus Kórusa. A Jámbor Zsolt vezette énekkar Kodály Zoltán, Halmos László és Szőnyi Erzsébet műveit szólaltatja majd meg szerda este a Mátyás-templomban.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 62. évfordulója tiszteletére a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége immár évek óta hangversenyt rendez a Budavári Nagyboldogasszony-templomban (ismertebb nevén a Mátyás-templomban). Az idei ünnepi koncerten, amely szerda este 20 órakor kezdődik, kecskeméti diákok is fellépnek.

– Nagy megtiszteltetés számunkra a KÓTA felkérése – mondta a Hírös.hu kérdésére Jámbor Zsolt, a Kecskeméti Református Gimnázium Psalmus Kórusa karnagya. – Tavaly novemberben Budapesten, a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen arany diplomát és különdíjat is kaptunk. Vélhetően ennek a szép sikerünknek köszönhetjük, hogy azóta több meghívást is kaptunk, fölléptünk a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában, és most a KÓTA ünnepi rendezvényén, a Mátyás-templomban is énekelhetünk.

A hangverseny Rónaszékiné Keresztes Monika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos ünnepi beszédével kezdődik, majd a résztvevő kórusok közösen eléneklik a Himnuszt. Ezután a Felsőkrisztinavárosi Plébániatemplom Kis Scholája, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate Gyermekkara és Bárdosi Ildikó népdalénekes műsorát hallgathatják meg az érdeklődők.

Ezt követően a Kecskeméti Református Gimnázium Psalmus Kórusa Halmos László: Jubilate Deo és Kodály Zoltán: A 121. genfi zsoltár című művét szólaltatja meg, míg műsoruk második felében Szőnyi Erzsébet két kompozíciója hangzik el – ez utóbbiakban Ittzés Tamás hegedűn, Monostori Ferenc orgonán működik majd közre.

– Műsorválasztásunk nem véletlen – mondta Jámbor Zsolt. – Kodály Zoltán szülővárosát képviselve teljesen természetes, hogy Kecskemét szülöttjének egyik művét is elénekeljük. A 121. genfi zsoltár az emberiség örök reménységéről szól, úgy gondolom, ehhez az ünnephez is illő. A két Szőnyi-darabbal pedig egyrészt a nemrég 95. születésnapját betöltő zenepedagógust köszöntjük, másrészt, az Istenem című kompozíció megszólaltatásával – amelyet Ittzés Mihály emlékére írt és bennünket kért föl annak bemutatására –, Ittzés Tanár Úrra is emlékezni fogunk.

A kecskeméti énekkar után a bajai Ad Libitum Kórus lép majd föl, míg az est közös énekkel, a Szózattal ér véget. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatása révén szervezett hangversenyre a belépés díjtalan. A férőhelyek száma azonban korlátozott, ezért érdemes időben a helyszínre érkezni.

Varga Géza

 

 

Élő adás