2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Egyedi, különleges és minőségi

A Kecskeméti Katona József Múzeum új, rendhagyó kiállítással készül a Kecskeméten megrendezendő Hungarikum fesztivál nyitányára, ugyanis gyűjteményi egységeinek közel 200 műtárgyát vonultatja fel a Cifrapalota első emeletén.

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készülő tárlat célja, hogy a Nemzeti Értékpiramis egyes szintjeinek (települési érték, megyei érték, kiemelkedő nemzeti érték, hungarikum) kecskeméti értékeihez kapcsolódó műtárgyállományon keresztül érzékeltesse a helyi identitás fontosságát, amelyeknek mindennapi megnyilvánulását az írott források és a műtárgyak komplex bemutatása segíti elő. A Katona József Múzeum kiállítása két teremben nyújt betekintést a kecskeméti települési-, illetve a megyei értékek minden kategóriájából őrzött tárgyi örökségünk válogatott tárába, de reflektál a Kiemelkedő Nemzeti Értékeink, a Hungarikumaink és az UNESCO szellemi kulturális örökségének gyűjteményébe tartozó kecskeméti ,,csúcsteljesítményekre".

A tárlatban bemutatásra kerül többek között Kada Elek régészeti munkásságának néhány kiemelt eredménye, Mathiász János munkássága a Néprajzi Gyűjtemény paraszti életmódhoz kapcsolódó tárgyaival, de a nagyközönség láthat olyan használati eszközöket is, amelyek a kecskeméti kajszibarack és barackpálinka kultúrájához kötődik. A gyűjteményi egységek közül kiemelt helyet kapnak a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely 20. századi magyar játéktörténetet reprezentáló tárgyai (,,Grabóka" Játékműhely művészi műhelyének (1919-től), illetve Juhász Árpád Gödöllői Művésztelep játékai). A sokszínű kiállítás keretében mutatkoznak be a jeles kecskeméti gyógyszerész, Katona Zsigmond hagyatékénak fontosabb darabjai, amelyet az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény őriz, és kiemelkedő képző- és iparművészeti alkotásait tárja a nagyközönség elé a Képzőművészeti Gyűjtemény is Tóth Menyhért munkásságának és Lechner Ödön kiemelésével, továbbá Kecskemét szecessziós épített örökségének egykor és ma is álló emlékeinek néhány díszítőelemeivel.

A kiállítás kurátora Hajagos Csaba történész-muzeológus, a Történeti-Néprajzi Osztály vezetője.

A kiállítás megtekinthető keddtől-vasárnapig 10 és 17 óra között.

Élő adás