2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Elindult az Idősek Hete rendezvénysorozat Kecskeméten

Az Önkéntesség Magyarországi Éve programsorozat kecskeméti eseményei között október elsején elindult az Idősek Hete rendezvénysorozat. Mutatjuk a tematikus hét eseményeit:

Önkéntesség Magyarországi Éve – ÖMÉ 2021

Kecskemét város programjai

Idősek hete

2021. október 1-11.

Halló itt vagyok! telefonos beszélgetőtárs

A kialakult pandémiás helyzet hívta életre a Gondoskodó Szolgálatot, mely a heti nagybevásárlásban, gyógyszerkiváltásában és csekkbefizetésben, levélfeladásban segítette és segíti a mai napig is a 60 évnél idősebb kecskeméti lakosokat.

A diszpécserekhez beérkező hívások és beszélgetések alatt tapasztalt beszélgetés iránti igényre válaszolva a CédrusNet Kecskemét Program elindította a Halló itt vagyok! - telefonos beszélgetőtárs szolgáltatást. A telefonos szolgálat lehetőséget biztosít arra, hogy a beszélgetni vágyó, főként szépkorú lakosok közül bárki, igény szerint, kapcsolatot teremtsen valakivel, aki értő figyelemmel hallgatja őt, segítve ezzel a magány-, és a félelmek enyhítését. Munkanapokon 15:00 - 18:00 óra között várják az önkéntesek a hívásokat a 06-76/815-039-es telefonszámon.

Október 1. 14:30-16:00 Tematikus séta a Szentháromság temetőben

A Belvárosi CédrusKör őszi sétára invitálja az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek a temető történetével. Találkozó: Küküllő utcai bejáratnál 14:15-től.

Október 3. 15:00-17:00 „Duty Free” című dokumentumfilm első nemzetközi vetítése

A film Rebecca Danigelis történetét meséli el, egy 75 éves nőét, akit ok nélkül elbocsátanak házvezetőnői munkájából. A dokumentumfilm láthatóvá teszi az ageizmus idősekre vetített negatív hatásait a munkaerőpiacon, valamint rámutat arra a gazdasági bizonytalanságra, amely világszerte sok idős ember jövőjét alakítja.

Regisztráció: https://www.decadeofhealthyageing.org/find-knowledge/resources/events/detail/duty-free-a-tale-of-ageism-in-employment

 

Október 7. 15:00   Rendhagyó randi a Széchenyivárossal – egészségmegőrző séta, közben ismerkedés a városrész múltjával

A séta útvonala: gyülekező, indulás: Széchenyi István szobor (Aradi vértanúk tere) – Akadémia körút – Irinyi utca – Szent Imre utca – Balaton utca – Honvéd Kórház – Arany János Általános Iskola – Széchenyivárosi Könyvtár és a megújuló közösségi tér – Planetárium, ott zárásként csillagászati bemutató az intézmény jóvoltából.

A CÉDRUSNET Gyalogló Klub tagjaihoz bárki csatlakozhat. A lépésszámlálót segítenek beállítani.

A séta során meg-megállnak, és ott a városrész múltjáról, érdekességeiről mesélnek a Széchenyivárosi CédrusKör tagjai, hosszú ideig vagy még jelenleg is a városrész lakói, múltja egy-egy részletének jó ismerői.

A sétát teljesítők között 6 db ajándékot sorsolnak ki. A program a Széchenyivárosi Cédruskör szervezésében valósul meg.

Október 9. 15:50 Ismerj meg bennünket: a Zöld Vitalitás CédrusKör bemutatkozása

Tegyünk együtt a környezetünk védelméért és unokáink élhetőbb jövőjéért!

1. Vetített képekkel mutatják be a kör 1,5 éves tevékenységét.

2. A környezetvédelem jegyében mintaadás az újra-hasznosításról, a környezeti szennyezés csökkentéséről: a körök tagjai által összegyűjtött jó minőségű konyhai és háztartási eszközök, ruhaneműk, könyvek cseréje a kispiac asztalain.

Helyszín: Aradi vértanúk tere, Széchenyiváros hete programsorozat fesztiváli forgatag napján

 

Idősek hetét követő programok a témában:

2021. október 12. Odüsszeusz Akadémia digitális kompetencia képzés

Az Akadémia célja hozzásegíteni az időskorúakat a digitális világban való boldoguláshoz, ezáltal a tudatos, felelős életvitelhez, a mentális és fizikai egészség megtartásához. Az Akadémia képzéseinek újszerűsége abban rejlik, hogy érdekes témák megismerésén keresztül juttatja el a résztvevőket a digitális tudás megszerzéséhez. Az ötmodulos, gyakorlatias és ingyenes képzésben lesz pl. családfakutatás, a Kézai Simon Program, digitális kompetencia-fejlesztés, elektronikus ügyintézés, e-egészségügy, online vásárlás, egészséges életmód témakör.

Várják leendő képzők jelentkezését a kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu e-mail címen (telefonos elérhetőség megadásával).

2021. október 12. Időslátogatók továbbképzése

Az időslátogatók továbbképzésének jegyében a Modus Alapítvány tart újabb képzést a demencia korai felismerése témakörben.

A Belvárosi CédrusKör OlvasóSzalon pályázatának eredményhirdetése

„Életem egy története” címmel szeptember végéig beérkezett pályaművek értékelése és eredményhirdetése október második hetében lesz a Kápolna utca 24. szám alatt. További részletek hamarosan.

2021. október 13. 17:00 CédrusNet Kecskemét Szenior Akadémia

Dr. Nagy Orsolya: Az idősödő agy… Nem vén agy!

Milyen változások következnek be az agy működésében és a kognitív (megismerő) funkciókban az életkor előrehaladtával? Vajon törvényszerű-e a szellemi hanyatlás és vannak-e olyan funkciók, melyek akár javulhatnak is az életkor előrehaladtával? Mik az emberi agy megtartó, tartalék és kompenzáló mechanizmusai és hogyan vizsgálhatók ezek? Végül: mit tehetünk az életmódunkkal a szellemi funkcióink megőrzéséért? Mindezekre az izgalmas kérdésekre ad választ az előadás a legfrissebb tudományos bizonyítékok közérthető áttekintésével. A Neumann János Egyetem Hírös Szabadegyetemével közös rendezvény.

Helyszín: Neumann János Egyetem

2021. október 14. 15:00-17:00 Rózsakert gondozóinak összejövetele

A CédrusKör szervezésében a Rózsakertben végzett egész éves gondozói tevékenység zárása egy kötetlen összejövetel keretében.

Október 14., 15:00 - 17:00 óra a Kápolna utca 24. szám alatt.

2021. október 18. 15:30 50+ önismereti csoport

A csoport célja, hogy megértsük és megerősítsük – mit kezdjek az éveimmel? Mit kezdjek az időskori krízisemmel? Mi ez és mitől keletkezett?

Várják az érdeklődők jelentkezését a kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu e-mail címen. (telefonos elérhetőség megadásával).

Élő adás