2021. Szeptember 24. Péntek  Gellért

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Komposzt? - Nem kunszt! - Így telt az I. Vacsiközi Öko-feszt

A környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos tennivalók egyre inkább teret nyernek hétköznapjaink során. De mit tehet az egyén a környezetért? Erre és megannyi más környezettudatossággal kapcsolatos kérdésre is választ kaphattak azok, akik kilátogattak a Vacsiközi Öko-fesztiválra szombaton.

Öko mesekuckó, zero waste előadás, komposztálási tippek és újrafelhasználható bevásárlózsák varrás – csupán néhány azon programok közül, amelyeken az Öko-fesztre kilátogatók vehettek részt a Nádasdy Parkban szombat délután.

Az egy napos öko-program a fenntartható háztartás és a mindennapi életmód kialakításának bemutatását tűzte ki zászlajára, így nem is kétség, hogy az előadások mellett olyan standok is helyet kaptak a fesztiválon, mint a kiszuperált, régi mobiltelefonokat begyűjtő „Passzold vissza tesó!” állomás vagy a Szent László Leó Klub által felállított egészségsátor.

Kiemelt hangsúlyt kapott többek között a bringázás: az Öko-Feszt minitúrájának köszönhetően rengetegen érkeztek két keréken, a kerékpárosokat egy izgalmas pódiumbeszélgetés és bicikliszervíz várta.

A hulladékmentességre törekvő Zubor Melissza a zero waste életmódról tartott előadást, Kőváriné dr. Bartha Ágnes, a Magyar Agrár-Környezetgazda Egyesület elnöke pedig a komposztálás lépéseiről és hasznosságáról tájékoztatta az érdeklődőket. Bemutatkozott a város első bevásárlóközössége, a Szatyor Klub, a „10 millió fa – Kecskemét” csoport alapítói pedig azt is elárulták, mit és hogyan kell tenni, ha valaki fát szeretne ültetni.

És ha már faültetés, az Öko-Feszt alkalmából egy körtefa-csemete elültetésére is sor került Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és a Kecskeméti Szent László Lions Club közreműködésével:

„Nagyon sok olyan résztvevő van itt ma délután, akik itt élnek és megosztják a maguk kis életstílusukat, tapasztalatukat, örömüket velünk együtt. A város nevében szeretném megköszönni ezt az aktivitást. A körtefaültetés pedig rendkívül emblematikus, úgy gondolom, hogy szép emléke lesz ennek a ma induló rendezvénysorozatnak.”

emelte ki beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.


Az Öko-feszt keretében az ügyesebb kezű gyerekek és felnőttek olyan kézműves foglalkozásokon vehettek részt, mint a madáretető – és ékszerkészítés, krémek és balzsamok keverése természetes alapanyagokból, fonalfestés és a már említett újra felhasználható bevásárlózsák varrás.
Ezen a fesztiválon a gyermekek is szabadjára engedhették fantáziájukat: öko szaladgálójátékokkal, interaktív előadásokkal, zenés bábszínházzal és újrahasznosított játékokkal várták őket a szervezők.

A délután folyamán egy környezettudatossággal kapcsolatos díjnyertes táncműsorral debütált a Smiley Tánciskola, 19 órakor pedig a Samsara Boulevard zenekar lép a fesztivál színpadára. A zenekar közel két órás koncertjein rendkívül ritkán hallható ősi énektechnika és mantra csendül fel a világ legkülönbözőbb kultúráiból.

A program „A helyi identitás és kohézió erősítése Kecskeméten”  című, TOP-6.9.2-16-KE1-2017-00001 azonosító számú projekt keretében valósul meg, amelyben Kecskemét 15 célterületén, három éven keresztül lesznek közösségépítő rendezvények.

Élő adás