2020. Október 21. Szerda  Orsolya

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Roma festőművész alkotásai az iparkamarában

Ifj. Kunhegyesi Ferenc Bács-Kiskun Megyei Prima Díjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás október 1-jén a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait ifj. Kunhegyesi Ferenc Bács-Kiskun Megyei Prima Díjas festőművész kiállítására, amely 2020. október 1-én, csütörtökön, 17.00 órakor nyílik a kamara székházában. A tárlat munkanapokon 8 és 17 óra között látogatható. Tisztelettel kérjük vendégeinket, hogy a kötelező maszkhasználatot és a legalább másfél méter távolságot legyenek szívesek betartani!

Ifj. Kunhegyesi Ferenc egy négygyermekes, tradicionális lovári nyelvet beszélő család első gyermeke. 1970-ben, Kiskunhalason született. Az általános iskolát és az ipari iskolát Kiskőrösön végezte. A roma kultúra hagyományait, szokásrendszerét ápoló, a nyelvet értő és később tanító felnőtté vált. Fiatal korától kezdve érdekelte a tánc és a képzőművészet. Táncművészeti tanulmányait, tudását neves budapesti stúdiókban fejlesztette, majd rendszeres turnékon kamatoztatta Európában és Magyarországon.

1985-1987 Domino Pantomim Stúdió, Budapest
1986-1987 Földi Béla jazz-tánc
1987-1989 Angelus Iván kortárs táncok
1989-2000 Európai táncturnék
2000-2001 Japán, Hirosima táncszínház
1995 Ki mit tud televíziós középdöntő/ modern tánc kategória
2001- 2002 Független Médiaközpont, rádiós újságírás
2000 Szentandrássy Istvánnál mesterkurzus (10 évig tanítvány)
2002-2005 Rádió C, roma nyelvű kulturális műsor szerkesztő- riporter
2001- Kiskőrösi Közoktatási Intézmény

2000-ben a gyermekkora óta dédelgetett álma vált valóra Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész támogatásával. Éveken át Szentandrássy István tanította a grafikai és a festészeti ismeretekre. Megszerzett tudásának köszönhetően érzéseit, gondolatait grafikákban és festményekben tárta a világ elé. Tudatosan vállalta a figurális ábrázolásmódot, képein legtöbbször portrékat jelenített meg. Régi korok keleti figurái és a roma mítoszok alakjai tűntek fel alkotásain.

A roma gyermekek között folytatott képességfejlesztő, tehetséggondozó munkájáért és a Kiskőrös városában végzett művészeti tevékenységéért 1999-ben megkapta a Kiskőrös Város Kultúrájáért kitüntetést. 2001-ben a Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben kezdte meg tevékenységét. Hátrányos helyzetű és roma gyerekek számára kidolgozott művészetterápiás foglalkozásaival próbálta enyhíteni a tanulási és a magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek életét. Nevéhez fűződik a 2007-ben kidolgozott Romano Zsanipe (Cigány Tudás) tanítást kísérő projekt kidolgozása, amiből jó gyakorlat vált, és oktató kisfilm is készült az összegyűjtött anyagból.

A projekt a roma történelem, irodalom és képzőművészet egy-egy szeletét mutatja be korszerű tanulásszervezési eljárás formájában. 6 éven át dolgozott a Roma Mentor Programban, melynek célja az volt, hogy példaértékű roma személyeket ismertessen meg az ország különböző pontjain élő gyermekekkel.

A gyermekekkel való foglalkozás a mai napig fontos része életének. Rendszeresen tart előadásokat, bemutató órákat az ország különböző részein. Foglalkozásainak célja a roma származású tanulók társadalmi integrációjának támogatása, melyhez a művészet eszközeit használja. 2000-2006 között főszerkesztőként dolgozott az Aroma Rádiónál és szerkesztő-riporterként a C-rádióban, ahol cigány nyelvű műsorokat vezetett. Sokoldalúságának bizonyítéka számos dokumentumfilm.

2006-ban az Országos Roma Kisebbségi Önkormányzat a Roma Kultúráért kitüntetéssel ismerte el munkásságát. 2009-ben a bódvalenkei freskófaluban készített el két monumentális (2x40 négyzetméteres) szekkót. A Tanítót és a Bódvalenke balladája című műveit eddigi fő alkotásainak tekinti. 2011-ben alapító tagja lett a „Kőrös Körül” Képzőművészeti Egyesületnek, 2013-ban pedig az Aknay János által összefogott Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagjai közé választották.

2012-től tervezi és kivitelezi a kiskőrösi Petőfi Szilveszter színházi előadásainak díszleteit.

15 éve lovári nyelvű hanganyagban rögzíti a romák szokásait, meséit. Gyűjtéseit közkinccsé tette, amit a Rádió C sugárzott és az MR4 jelenleg is a műsorán tart.

Édesapja halála után átvette a kiskőrösi roma kisebbségi önkormányzat vezetését. Önzetlenül segíti a roma családokat abban, hogy megtalálják helyüket a 21. század modern Magyarországában. Közösségépítő munkájáért 2018-ban megkapta a Nemzetiségekért Díjat.

Több mint húsz éve rendszeres alkotó. Kiállításaival, műveivel, oktató tevékenységével a roma kultúrát közvetíti: népének átörökíti a családjában megismert hagyományokat. A roma nyelvjárások értékét hangoztatja, a roma kultúra a fontosságát, sokszínűségét és szépségét hirdeti. Ifj. Kunhegyesi Ferenc festőművészként a Péli-iskola követője mind szellemiségében, mind képzőművészeti stílusjegyeiben.  Művei a Kiskőrösi Értéktár részét képezik. Festményei a kiskőrösi Petőfi Sándor Emlékmúzeumban, a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban, a budapesti Romano Kher közgyűjteményében és az Ágnes Galériában is megtekinthetők.

Kimagasló művészi munkásságáért és példamutató társadalmi szerepvállalásáért a VOSZ 2018-ban Príma Díjjal tüntette ki.

Élő adás