2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét az autótolvajok második legkedveltebb városa

Budapest után nálunk történt a legtöbb autófeltörés, autólopás 2018-ban - derül ki a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattárból. Igyekeztünk utánajárni, mit jelent mindez, és mennyire aggasztja az itt élőket.

A Kecskeméten volt 2018-ban a legtöbb autólopás, autófeltörés Budapest után. A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár adatsoraiból kiderül, hogy 102 autót loptak el, törtek fel tavaly a megyeszékhelyen, ami a fővárosi tizede. Megkérdeztük a járókelőket, ők mit tapasztaltak.

A megkérdezettek bíznak a rendőrség munkájában és abban, hogy az autófeltörések száma vissza fog szorulni. Van, aki szerint az autósok is sokat tehetnek a biztonságért.

Összességében csökkent a magyarországi gépkocsi feltörések és lopások száma. 2010-ben még közel 17 ezer esetet regisztráltak a hatóságok, azóta viszont évről évre csökkent a szám.

Vélhetően a technikai fejlődés, az új riasztók és a GPS-es nyomkövetés elterjedése játszik közre. A statisztikával kapcsolatban megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot azzal a kérdéssel, hogy melyek a legveszélyesebb környékek, és hogy valóban ennyi eset történt-e. De nem kívántak nyilatkozni.

Azt írták, hogy „autólopás, autófeltörés – mint minden más bűncselekmény – esetén az állampolgároknak azt javasoljuk, hogy haladéktalanul tegyenek bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy az ismert segélyhívó számok valamelyikén.”

A rendőrség hivatalos weboldalán megtalálható bűnügyi térképen azonban pontosan megtekinthető, hogy hol és mikor történtek bűnesetek a városban.  

Egyébként idén megyei összehasonlításban Pest a második a főváros után 285 esettel, utána pedig Bács-Kiskun 169-cel. Így a második legveszélyesebb város mellett a második legveszélyesebb megye is a miénk.

Élő adás