2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kis híján tragédia történt a Jakó előtti zebránál

A Sebességmérés/Útinform Kecskemét facebook csoportban született egy poszt, amely szerint ma (szerda) reggel a Jakó cukrászdánál található zebránál behajtott egy kocsi a gyalogosok közé, az egésznek pedig szemtanúja volt egy rendőr is, mégsem tett semmit. Megkerestük az ügyben a rendőrséget, hogy kiderüljön mi is történt valójában.

Mint kiderült, valóban vészhelyzet alakult ki ma reggel a Petőfi Sándor utcai zebránál. Egy autó csak vészfékezéssel tudott megállni a zebrán. A rendőrség az alábbi választ adta az esettel kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

Az iskolakezdéssel összefüggésben a Kecskeméti Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti állománya a reggeli órákban – a gyalogosok közlekedésének elősegítése érdekében – a város frekventált részein, illetve az iskolák közelében lévő zebráknál fokozott rendőri jelenlétet biztosít.

2019. szeptember 11-én reggel kolléganőnk a Petőfi Sándor utca és a Kőhíd utca kereszteződésénél lévő gyalogos-átkelőhelynél segítette a gyalogosok közlekedését. Ennek során észlelte, hogy egy sofőr a zebrát nem kellő körültekintéssel és óvatossággal közelítette meg, és nem adott elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen közlekedő gyalogosok részére. Az autós hirtelen vészfékezéssel, már csak a zebrán tudott megállni. Kolléganőnk a sofőrt egyértelmű rendőri jelzéssel utasította arra, hogy biztosítson áthaladási elsőbbséget a gyalogosoknak, azaz tolasson vissza, hogy a gyalogosok átkelhessenek.

Az iskolakezdési akció keretében végrehajtott szolgálati feladat miatt a jármű vezetőjét a helyszínen lévő rendőr azonnali intézkedés alá nem vonta, azonban a forgalmi rendszám alapján – tekintettel arra, hogy a megjelölt helyen térfigyelő kamerák rögzítik a történteket – a sofőr ellen szabálysértési eljárást kezdeményezett.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy a gyalogosok – a kerékpárosok mellett – a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. A főkapitányság az ő védelmükben az idén már több akciót is szervezett, hiszen a zebrán szabálytalanul áthaladó, a gyalogosok részére az elsőbbséget nem biztosító autósok a térfigyelő-kamerák felvételei alapján is felelősségre vonhatóak.

A gyalogosok érdekében az idei évben végrehajtott akcióink – amelyekről hírt adtunk – az alábbi linkeken érhetőek el:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/nem-adott-elsobbseget-a-zebran
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/zebra-terv-majdnem-elutott-ket-gyereket
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/gyalogos-atkelohelyek-ellenorzese

Tisztelettel: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Élő adás