2021. Október 23. Szombat  Gyöngyi

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Államilag elismert sportakadémiai címre pályázhat a KESI röplabdaszakosztálya

A Kecskeméti Sportiskola röplabdacsapatai az ország élvonalába tartoznak, köszönhetően a kimagaslóan jó utánpótlásnak és a felkészült edzői gárdának. A KESI röplabda szakosztálya bekerült az ország 10 legjobban működő szervezete közé, így lehetősége van beadni akkreditációját az államilag elismert sportakadémiai címre.

Ezúttal két sikeres, országosan a legjobbak között játszó csapatot mutatunk be. 

A leány mini csapat Juhász Zoltán edző irányításával az országos bajnokságban a legjobb 16 között szerepel, a serdülő fiú B csapat pedig Gyurkó Sándor irányításával az országos bajnokság legjobb 12 csapata közé jutott, ahol Karagics Mátyás vezetésével a serdülő A csapat vezeti a mezőnyt. 

Juhász Zoltán már 31 éve testnevelő tanár a Zrínyi Ilona Általános Iskolában, ahol két évtizede foglalkozik a röplabda-utánpótlással is. 

– Jelenleg a Zrínyinek három csapata van a mini korosztályig, a negyedik a gyermek korcsoport. Folyamatosan vezetem a 3., 4. korcsoportos csapatok edzését, kiválasztását, versenyeztetését – ad betekintést a testnevelőtanár-edző az iskola sportvonalának a felépítésébe. 

– A Zrínyire ráragadt az elmúlt évtizedekben a röplabdás iskola címszó, sok lány ezért jön elsőbe, ehhez azonban nagymértékben hozzájárul az is, hogy rengeteg olyan tanítványom ballagott már el, akiknek a szüleit is tanítottam – tette hozzá. Az országos minibajnokság (U13 korosztály) első osztályában indul a csapata, ahol az ország legjobb 16 együttese versenyez. 

– A csapat egy nagyon összetartó, tehetséges társaság. Most a 8-10. hely környékén vagyunk. A legjobb 16-ból lesz egy 12 csapatos országos döntő, június 11–12-én. Szeretnénk bejutni. Játszottunk már a Békéscsabával, Nyíregyházával, Jászberénnyel, Szolnokkal, most játszunk az Újpesttel, Gödöllővel, Kaposvárral – mondta az U13-as csapat edzője. 

Számos dologtól függ, hogy ezekből a fiatalokból lesznek-e élsportolók. A Kecskemétről elindult tehetségek közül már ketten is tagjai a jelenlegi magyar női válogatott keretének. 

Juhász Zoltán kiemelte a Kecskeméti Sportiskola vezetését és munkatársait, akiknek nagyon nagy szerepük van abban, hogy a gyerekek edzéséhez és versenyeztetéséhez minden feltétel biztosított. 

– Abban reménykedem, hogy meg tudjuk ismételni az előző évek sikereit, amikor a legjobb hatban, majd a legjobb négyben is végeztünk – fűzte hozzá. 

A csapatból ketten, Varga Lenke és Geiger Lina vettek részt a korosztályos válogatott Dunabogdányban rendezett edzőtáborában. 

 Gyurkó Sándor, a Kecskeméti Sportiskola serdülő B csapatának az edzője harminc éve dolgozik a kecskeméti utánpótlásban, de tíz évig a felnőtt csapatnak is volt az edzője. A Neumann János Egyetemen is segíti a röplabda népszerűsítését. Tavaly nyáron felkérték az U15-ös magyar fiúválogatott szövetségi kapitányi posztjára, amit nagy megtiszteltetésnek vett és elvállalta. 

Meglepetés és egyedülálló, hogy az országos kiemelt bajnokságban egy utánpótlásképző két csapattal szerepel. – Nem lehetett első osztályba nevezni a sportiskola azonos korosztályban játszó két csapatát. Szerettük volna, hogy a B csapat is erős együttesek ellen mérkőzzön már az ősszel is, de nem lehetett, ezért a másodosztályban indultunk. Ott veretlenül végeztünk az élen, az osztályozót is megnyertük és feljutottunk az első osztályba a legjobb 12 csapat közé – hangsúlyozta. 

A két csapatban mintegy 30 tehetséges fiatal röplabdázik. Az A csapat majdnem a teljes serdülő magyar válogatott keretét adja. Nagy fejlődést jelent a fiataloknak, hogy ettől az évtől Karagics Mátyás irányítja az A csapat edzéseit. – A B csapatban azok a fiatalok játszanak, akik az A csapatnál nem vagy ritkábban kerülnének pályára, ezért a versenyeztetésük érdekében alakítottunk még egy csapatot – indokolta a két csapat szerepeltetését. Fontosnak nevezte, hogy Kecskeméten az egyetemen elindult a röplabdaképzés, mert ennek komoly hatása lehet a jövőre nézve. 

– Ez egy olyan anyag a serdülő korosztályban, amire pár év múlva lehet építeni akár a felnőtt csapatnál is – hangsúlyozta a tapasztalt edző.

Fritz Ágnes, a Kecskeméti Sportiskola sportszakmai vezetője arról tájékoztatott, hogy a KESI röplabdaszakosztályát az a megtiszteltetés érte, hogy bekerült az ország 10 legjobban működő szervezete közé. Ezeknek a szervezeteknek van lehetőségük beadni akkreditációjukat az államilag elismert sportakadémiai címre. 

Hozzátette: – Az akkreditációs folyamat három fő pillér mentén valósul meg, amelyből az első két részt a napokban már teljesítették is. Az állami sportakadémiai rendszer egy nagyfokú előrelépést jelentene a sportágunk utánpótlás-nevelésében, további fejlesztéseket és ezzel a nemzetközi eredményesség növelését is jelentené. Büszkék vagyunk a szakembereinkre, hiszen ez a lehetőség az ő elhivatott, sikeres és példamutató munkásságuk elismerése is.

Élő adás