2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A top bajnokságba jutottak a sportiskola vízilabda csapatai

A Kecskeméti Sportiskola fennállása óta először sikerült az elérni, hogy a gyerek-, a serdülő- és az ifjúsági csapat is a kiemelt bajnokság A1 csoportjába jutott. A sportiskola csapatai a Miskolcon rendezett tornán vívták ki, hogy a 2021-2022-es bajnokságban a legfelsőbb osztályban indulhatnak.

Gyenes István, a KESI vízilabda szakosztályának vezetőedzője a feljutást kiemelkedő eredményként értékelte, mert az A1 osztályban, két kivétellel, csak olyan csapatok játszanak, amelyeknek OBI-es felnőtt csapataik is vannak. A bajnokságban a 16 csapat között, többek mellett az FTC, a Vasas, a Honvéd, az Újpest, az OSC, a BVSC, a Szolnok, a Szeged és a Kaposvár legjobbjai ellen szállnak majd vízbe a sportiskola vízilabdázói.

A bajnoki kiírás szerint a három korosztály együttes eredménye alapján juthat be egy klub vagy egyesület az A1 osztályba. Tehát a gyerek és a serdülő korosztály kiemelkedő szereplése esetén az ifjúsági csapat közepes szereplésével is mindhárom együttes az A1 osztályba juthat. Ezt sikerült megvalósítani a KESI csapatainak is. A Miskolcon rendezett kvalifikáción a gyerek- és a serdülő csapat megnyerte a csoportját, az ifjúságiak harmadikak lettek, így összességében sikerült az A1 osztályba jutást kivívni. A bajnokságban a gyerek korosztályban a 13-14 évesek, a serdülőknél a 15-16 évesek, az ifjúságiaknál a 17-18 évesek játszanak.

A vezetőedző elmondta: – Amikor átvettük Jánosi Istvánnal a szakosztály irányítását, első lépésként meg kellett erősíteni az edzői kart. Gondot jelentett, hogy nagyon sok játékosunk már az ifjúsági korosztályból nagyobb klubokhoz igazolt. Közülük többen már OBI-ben szerepelnek. Ennek az elvándorlásnak természetesen az is oka volt, hogy Kecskeméten nincs felnőtt csapat, amely az ifjúsági korosztályból kiöregedő játékosoknak perspektívát jelentene.

A tudatosan elvégzett munka meghozta az eredményt, mert lassan sikerült előre lépni. A gyerekkorosztályok csapatai korábban is a bajnokság első felében végeztek. Miután kiöregedtek a gyerekkorosztályból a játékosok, kialakult egy erős serdülő csapat is, amely szintén jól szerepelt a bajnokságban.

Gyenes István hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy-két évben annyiban változott a helyzet, hogy azok a gyerek- vagy serdülő korosztályú gyerekek, akik a főváros valamelyik nagy klubjához igazoltak és ott nem találták meg a számításaikat, most visszajöttek. Ez szintén erősítést jelentett. Megerősödött a serdülő csapatuk, amely után az ifjúsági is előre tudott lépni.

A bajnokságban a három korosztály mindig együtt utazik és mindhárom játszik a vendéglátókkal, mint ahogy Kecskemétre is mindig mindhárom csapat jön az adott klubtól. Az alapszakaszban a gyűjtött pontok után, egy bonyolult számítás alapján, kialakul a felső csoport és az alsó csoport. Az első évben természetesen a tapasztalatszerzés, a bent maradás kivívása a cél.

A vezetőedző kiemelte, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt a vidéki csapatok száma, ma már több mint félszáz csapata verseng az országos bajnokság különböző csoportjaiban. Ezért kiemelkedő eredmény, hogy közülük a KESI-nek a top bajnokságba sikerült jutnia.

Jánosi István, a KESI vízilabda szakosztályának a vezetője elmondta: A szakosztály a teljes utánpótlást lefedi, mert az előkészítő csoporttól kezdve az ifjúságiakig minden korosztályban vannak megfelelő létszámú csapataik. Az igazolt játékosok létszáma eléri a 140 főt, mintegy 40 fiatal jár az előkészítő csoport edzéseire. Ez a létszám a rendelkezésre álló edzési lehetőségeket ki is tölti, telt ház van náluk.

– Most már olyan ideális állapot alakult ki minden korosztályban és a leány fronton is, hogy mindegyik csapat mellé tudunk edzőt biztosítani. Jelenleg 8 edző készíti fel a csapatokat. Ahhoz, hogy teljes értékű szakmai munkát tudjon végezni egy edző, az a szerencsés, ha egy korosztályt visz egyszerre – tette hozzá.

Az előkészítő csoportból felkerülnek a gyerekek egy un. bébi korosztályba, ahol már könnyített szabályokkal játszanak mérkőzéseket. Ezután az A1 kiemelt bajnokságon kívül, több gyerekkorosztályban is szerepel a sportiskolának csapata.

A szakosztályvezető a jelenlegi utánpótlás hátteret megfelelőnek ítéli ahhoz, hogy az A1 osztályba való szereplés hosszabb távon is biztosítani tudják.

Élő adás