2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Palkovits Pisti lehet "a fehér kenyai"

A Kecskeméti Atlétikai Centrumban köszöntötték ma (csütörtökön) Palkovits István futót és edzőjét, Németh Gyulát. Előbbit ugyanis az év U23-as atlétájának, utóbbit pedig az év edzőjének választotta 2021-ben a Magyar Atlétikai Szövetség. 

- A tallini U23-as Európa Bajnokság megnyerése egy olyan esemény volt a magyar atlétika történetében, ami nem minden nap ismétlődik meg. Örülök neki, hogy Kecskemét is feliratkozott az atlétika térképére. A város továbbra is minden támogatást megad Kecskemét híres versenyzőjének és edzőjének, hogy minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy a jövőben is hasonló sikereknek tudjunk örülni – e szavakkal köszöntötte Palkovits István atlétát és edzőjét, Németh Gyulát, dr. Salacz László országgyűlési képviselő. Kiemelte, nagyon jó, hogy atlétáink a legmodernebb, európai szintű pályán tudnak edzeni, de ennél is fontosabb, hogy a közelmúlt eseményei azt bizonyítják, sikerült tartalommal is megtölteni a létesítményt.

A Kecskeméti Atlétikai Centrumban megtartott eseményen dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője is köszöntötte a sportolókat, majd átadták a város elismerését, melyet pedig azzal érdemeltek ki, hogy Palkovits Istvánt az év U23-as atlétájának, edzőjét, Németh Gyulát pedig az év edzőjének választotta 2021-ben a Magyar Atlétikai Szövetség.

A most 20 éves Palkovits István 3000 méter akadályfutásban, az idei U23 Európa-bajnokságon megszerezte az aranyérmet.  8 perc 28 másodperccel tartja a korosztályos magyar rekordot. Célja, hogy megfussa a Vb szintjét is, ami mindössze 8 perc 22 másodperc. A fiatal futó Kenyában kezdte a felkészülést a következő szezonra.

– Az edzőtábor nagyon hosszú volt időben és edzés szempontjából is, megdolgoztatott rendesen. Ott csak föl és le van, semmi sík, de azt még mindig jobban ki lehet bírni, mint az ételeket, amiket adtak. Persze kibírható és megoldható a normálisnak nevezhető étkezés, amennyiben az ember az ebédre kapott rizs és lencse mellé főz virslit. Mondjuk, a tradicionális ételeik se sokkal finomabbak, az a liszt és víz keverék nem annyira jött be. De vettem kecsapot meg majonézt, és mindent meglocsoltam vele - mesélte nevetve élményeit Pisti. 

Persze nem gasztrotúra volt ez, így az edzésről is beszélgettünk.

– Napi 25-26 kilométer jött össze, de voltak pihenőnapok is, sőt, masszíroztatnom is sikerült, egy 2 óra 15-ös maratonista által. Ő, ugye ezzel a sebességgel nem nevezhető ott maratonistának, hiszen ott 2:01-eket futnak. Így ő csak ezzel maradhat országában a sport közelében, miközben nálunk király lenne. Egyébként az edzés mindig élménydús volt és jól megdolgoztatott. A pálya 4 kilométerre volt. Odafutottam, az volt a bemelegítés első része, ott még repülőztem vagy kettőt, szóval olyan 6,5-7 kilométer a végén, és utána jött a 12 kilométer résztáv, utána pedig hazakocogtam 4 kilométert. Stella Ruttoval edzettem, aki egy kenyai származású, de hamarosan Romániában versenyző nő, valamint egy kenyai sráccal. 4000-3000-2000-1000-et nyomtunk, de érződött, hogy ők otthon vannak a magaslaton. Persze pár nap után nagyjából én is megszoktam, de nem volt könnyű.

Viszont a Kenyában, magaslaton eltöltött három hét nagyon sokat fog segíteni, amikor egy-egy magaslat nélküli versenyen úgy érzem, fogy a levegőm. Jól alakul a pulzusszám, és nem nem csúszok annyira szét.

– Eb, VB, rekordok, adódik a kérdés: Cél az olimpiai arany?

- Én ilyen nagyot nem szeretek álmodni, próbálok minél reálisabban gondolkozni. Gyula bácsi is mindig mondja, hogy nagyon visszafogom magamban az álmodozást. Először ki szeretnék jutni egy olimpiára, aztán a döntőben szeretnék futni. Aztán, ha az élet úgy hozza, hogy olimpiát tudok nyerni, annak nagyon örülnék. Persze előbb jó lenne Európa Bajnokságot nyerni, hiszen az sem kis cél - mondja a kiváló atléta, akiről edzője elmondta, egyik nagy erőssége a szerénysége, a sport iránti alázata, tisztelettudó viselkedése, ami miatt nem csak sporttársai, de a sportvezetők is egytől-egyig nagyon szeretik.

És az edző:

Németh Gyula 2015-ben érkezett Szekszárdról, neki köszönhető, hogy komolyra fordult Palkovits Pisti karrierje. Elmondta, az edzőtábor után hazatérve egy hónapon keresztül heti két versenyen vesznek részt, szeretnének minél több országos rekordot megfutni 1500, 2000 és 3000 méteren egyaránt, ez pedig kiváló alapot adhat terveik szerint a 2022-es évnek, amikor Pisti indul a felnőtt Európa Bajnokságon is, ahol döntőt szeretne futni, minél jobb helyezéssel.

Először a ballószögi Nyakvágó után beszélgettünk Németh Gyula edzővel a fiatal futóról, Palkovits Pistiről, akiről akkor azért beszélt a város, mert ő volt a futó srác, aki elfelejtett visszafordulni, és remek tempóval túltolta a versenyt, úgy kellett rászólni, hogy forduljon már vissza, legyen szíves (kis túlzással, persze).

- Fiatal, alulfejlett kisgyerek volt, különösebb célok nélkül. Az látszódott már, hogy jó a keringése, mert nem kapkodta a levegőt. De a futáshoz a levegő mellett erő is kell, az pedig még nem volt. Figyeltem a szülőket, édesapja szép szál legény volt, bíztam benne, hogy tőle örökölte a géneket. Szerencsére a Jóisten abba az irányba terelte – emlékezett vissza a kezdetekre az edző.

Pisti 18 évesen megnyerte a középiskolás mezeifutó világbajnokságot, ugyanabban az évben a Junior Atlétikai Világbajnokságon a legjobb európai versenyző lett, úgy, hogy 10000 méteren csak afrikai versenyzők tudták megverni. 2019-ben edzőjével – aki maga is akadályfutó volt - elkezdtek készülni a 3000 méteres gátfutásra, és Pisti élete első versenyén olyan gyorsan futott, hogy ha rendeztek volna abban az évben felnőtt EB-t, meglett volna a szintje. Gyorsabban futott, mint az edzője, amikor abbahagyta.

- És akkor az egész magyar közép- és hosszútávfutás és a szakvezetők, és mind, akik látták, megdöbbentek. Azt mondták, ez félelmetes. Van egy olyan adottsága, amit nem lehet megtanulni. Ő a zsigereiben érzi, hogy minden gerendát úgy tud venni, hogy nem aprózik, nem nyújt, törésmentesen veszi az akadályokat.

Érzékletes példa erre a 2000 méterese futás. Ezt a távot a kecskeméti futó lefutotta 5:27 alatt gáton, síkon pedig 5:10 alatt tette meg. Olyan, mintha nem is lennének ott azok a gerendák, nem lenne ott az a vizesárok. Persze mindehhez az edző és a versenyző között nagyon jó kapcsolat kell legyen.

- Ha jól tudnak együttműködni, kialakul a versenyző és az edző közt egy olyan kapcsolat, hogy ha azt mondom neki a kenyai edzőtábor után, hogy Budapesten a fedett csarnokban futunk 2000 métert, és 5:10-et tudsz futni. Ő pedig futott 5:997-et. Amikor megtervezem 3 hétre előre az edzésprogramját, betartja, megcsinálja, nem kérdez.

Mindig le van írva a tervekbe, hogy ekkor és ekkor országos csúcsot futunk, ő megnézi, a szemével lefényképezi, az agyában eltárolja, és elhiszi, hogy meg tudja csinálni. És eléri, megcsinálja.   

A tervekről szólva Németh Gyula elmondta, idén Európa Bajnokság lesz, szeretnének mindenképp döntőt futni a felnőttek közt, és terveik szerint a 2023-as világbajnokságon is meglehet a döntő. Sőt, nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a 2024-es olimpiai részvételt, amiről az edző azt mondta, meggyőződése, hogy az is teljesen reális cél. Németh Gyula elárulta, Palkovits István olyan istenadta adottságokkal rendelkezik, hogy ő hiszi, le tudja győzni a legnagyobb futónemzetek atlétáit is.

- Biztos vagyok benne, egyszer úgy fogják majd becézni őt: "a fehér kenyai" - mondta Németh Gyula.

Élő adás