2019. Augusztus 20. Kedd  István

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Fricz Botond harmadik lett élete első észak-amerikai versenyén

A kecskeméti snowboardos először vállalta be versenyen az egyik legnehezebb trükkjét, ami egyből dobogót ért. Fricz Botond a New Hampshire-i Waterville Valley-ben rendezett snowboard versenyen indult slopestyle-ban, ahol az első versenynapon harmadik, a másodikon a hatodik helyet szerezte meg. A verseny az öt állomásból álló észak-amerikai Revolution Tour, a NorAm Kupa második állomása volt. Ez a sorozat a FIS világkupa utáni második legmagasabb szintű széria.

Boti tíz napja utazott az Egyesült Államokba, hogy amerikai edzője segítségével Coloradóban csiszolja tudását a február elsején kezdődő FIS világbajnokság előtt. Volt alkalma edzeni a világ egyik legjobb freestyle edzőközpontjának tartott Woodward Campben Copper Mountainon, valamint Breckenridge-ben is. A felkészülés részeként utazott a keleti partra, ahogy kiváló hazai és nemzetközi tehetségekkel mérte össze tudását.

A 18 éves kecskeméti snowboardos tavaly került az amerikai Ian Kirk szárnyai alá, aki az utóbbi két évben Gyarmati Pankával is együtt dolgozott. A felkészülési időszakban Iannal készült, azonban a versenyre már Chris Waker edzővel érkezett. Chris Ian csapatának egyik edzője, idén már vele fog versenyekre járni és edzeni. A tervek szerint a világbajnokságra is vele megy. Az idei FIS Snowboard és Freestyle Sí Világbajnokságot Utahban, Park Cityben rendezik.

A slopestyle versenyszámban korlátokon és ugratókon kell különféle trükköket bemutatni. Boti a korlátokon mindig is nagyon erős volt, az ugratókon azonban kellett fejlődnie. Ebben tökéletes partner Ian Kirk és csapata, az eredmény pedig néhány hónap után kézzel fogható. A verseny után Boti boldogan és önbizalommal telve nyilatkozott:

- Életem első NorAm kupája nagyon jól sikerült, kiváló eredményeket értem el, és egy trükköt is sikerült úgy fixálni, hogy versenyen is be tudjam adni! A legelső nap megfogadtam magamnak, hogy ha az időjárás is engedi, és a pálya is jó lesz, akkor beadok a körömben egy backside duplakork 1080-at (ez egy ferde tengely mentén forgatott dupla hátraszaltó, amelyben még egy plusz horizontális fordulat is van). Ezt a trükköt 1 éve tanultam meg, de még mindig “féltem tőle”. A pálya nem volt a legideálisabb, néhol kevés volt a sebesség, és az ugratók se voltak tökéletesek. De hát ezzel kellett játszani, így gyorsan össze is raktam a körömet, ami így nézett ki: 50-50 frontboard pretzel, cab 900, frontside 720, backside duplakork 1080, 50-50 front 180 out, cab 270 in 450 out - mesélte a versenyző.

(A trükköknek jellemzően csak angol elnevezése van. A számok a forgási fokszámra utalnak, tehát egy 720 az két teljes fordulatot jelent.)

Boti szépen kivitelezte az eltervezett menetet, amit a zsűri egy harmadik hellyel jutalmazott.

-A második nap kicsit szeles, borús idő volt, tökéletes idő hogy back duplát gyakoroljak rosszabb időben, versenykörülmények között. – folytatta Boti. – Az edzés és a kvali nagyon jól ment. Az edzésen már egy komolyabb kört raktam össze, a kvalifikációból pedig harmadikként jutattam tovább a döntőbe! A döntőben kockáztatni kellett, ezért megcsináltam a selejtezős körömet, de még úgy sem kaptam érte annyi pontot, amennyit szerettem volna. Az új, nehezebb menetem egy front 900, cab 900, backside duplakork 1080-ból állt a korábbi korlát trükkök mellett, de sajnos nem sikerült tökéletesen beadni, így 6. lettem - mondta.

Boti most visszautazik Coloradóba, és a világbajnokságig hátralévő két hetet további gyakorlással tölti.

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, és általában 3 korlát komplexumból és 3 óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.

Magyar Snowboard Szövetség
A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

Élő adás