2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Jubileumi ünnepséggel vette kezdetét a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia 10. szezonja

- A jövőt nem lehet építeni a múlt tisztelete, a legendás sportolók ismerete nélkül – mondta Ivkovicné Béres Tímea szombaton, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián megrendezett jubileumi ünnepségen, ahol az 1972-es kecskeméti olimpiai láng futás 50. évfordulójára emlékeztek, és megünnepelték az akadémia 10. szezonjának megnyitóját.

Jubileumi ünnepséget rendeztek ma (szombaton) a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián, ahol sportolók generációi ünnepeltek és emlékeztek együtt. A fiatal kosarasok a 10. szezonra készülnek, az idősebb, egykori kiváló sportolók és sportvezetők pedig az 50 évvel ezelőtti felemelő eseményre az 1972-es kecskeméti olimpiai láng futásra emlékeztek. Fiatalok és idősek együtt ünnepeltek ezen a napon, élték át az egykori élményeket, és együtt örültek az akadémisták sikereinek, akik ma már minden csapatukkal ott van az országos döntőkön városunkat képviselve, és tucatnyi korosztályos sportolót adnak a nemzeti csapatoknak. 600-an sportolnak itt, akik közül szép számmal a felnőtt csapatban játszanak már.

-  A jövőt nem lehet építeni a múlt tisztelete, a legendás sportolók ismerete nélkül, így számunkra nagyon megható, hogy itt tarthatjuk meg ezt a jubileumiünnepséget. Ezáltal itt lehet a sport otthonában a sport jelene, múltja és jövője. Egyszerre, és egymást erősítve. Az olimpiai láng jelenti számunkra a sport értékeit, a hitet, a szenvedélyt, a győzelmet, a teljesítményt, de egyben jelenti az otthon melegét is. Nagy öröm számomra, hogy Kecskemét sportja ebben az épületben otthonra talált, és egy nagyon erős közösséget alkot – köszöntötte elsőként az egybegyűlteket Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatója.

50. évfordulóját ünnepeljük annak, hogy az olimpiai láng, Görögországból elindulva, 1972-ben áthaladt Európán, és egészen Münchenig adták stafétában legendás sportolók. Ami számunkra a legfontosabb: Kecskeméten is áthaladt a láng, melyet 15 sportoló vitt át városunkon. A kettős ünnepség pedig nagyon szépen kapcsolódott össze, és épült egymásra.

Felemelő volt az a pillanat, amikor a '72-es 15 kecskeméti fáklyavivő közül többen is megjelentek, és felvonultak az eredeti fáklyával: Balassa János birkózó, Nagy Gáborné Dunai Ilona tekéző, Szabó István birkózó, Sajdik Péter atléta, Tóth Katalin tekéző, Vígh János ökölvívó, valamint Horváth József birkózó, (aki akkor a szegedi staféta tagja volt).

A Himnusz elhangzása után Bodóczky László, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének elnöke mondott ünnepi beszédet. Elmondta, kétszer is áthaladt Kecskeméten a láng. Először 1936-ban, majd 1972-ben. Utóbbira emlékeztek az „Őrizzük a lángot” elnevezésű eseménnyel. Kiemelte, a céljuk hagyományőrzés keretén belül egyesületük tehetséggondozással is foglalkozik, a mai napon, a díjátadó kapcsán pedig láthatóvá is válik mindenki számára, mennyi tehetséges fiatal sportol az akadémián.

Dr. Bukta Zsuzsanna, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke elhozta a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőinek üdvözletét.

- Magyar Olimpiai Akadémia pontosan arról szól, mint ez a rendezvény. A hagyományőrzés az egyik fontos eleme, hiszen ezen keresztül meg tudjuk mutatni a fiataloknak és a jövőnek, hogy mik azok az olimpiai értékek, és milyen csodálatos dolgok történtek a múltban. A másik feladata, hogy mindenkinek megmutassa (sportolóknak és nem sportolóknak egyaránt) az olimpiai értékeket. Mert az olimpia a másik tiszteletéről, a barátságról, a küzdeni tudásról, a győzelem/vereség elviseléséről szól, és az nagyon sok mindenre megtanít – emelte ki ünnepi beszédében Dr. Bukta Zsuzsanna.

A résztvevők ezután egy kisfilmet láthattak a kivetítőn, mely felidézte az 50 évvel ezelőtti fáklyás futás magyarországi szakaszát, majd dr. Homoki Tamás alpolgármester köszöntötte Kecskemét vezetőségének nevében az ünnepségen résztvevőket.

„Citius, altius, fortius!”, azaz „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!”

Ezzel az idézettel kezdte beszédét az alpolgármester, aki korabeli beszámolók alapján felelevenítette az 1972-es fáklyás futás kecskeméti eseményeit. Elmondta, azon a napon nagyon sok sportesemény zajlott a városban, az Olimpiai láng áthaladásának tiszteletére.

- 1972. augusztus 19-én járta át legutóbb a mai naphoz hasonlóan, jól érezhetően városunkat az olimpiai játékok szellemisége. 50 év ugyan nagy idő egy ember életében, de röpke pillanat egy város történetében. Ami a fél évszázad alatt nem változott Kecskeméten, az a sport szeretete. Ám a sportoláshoz, az olimpiai jelmondatban megfogalmazott törekvéseken túl van még valami, amire feltétlenül szükség van. Ez pedig a bátorság. Erre az elengedhetetlen összetevőre, az önbizalomra bukkanthat mindenki Kecskemét városának jelmondatában: „Sem magasság, sem mélység nem rettent”. Elődeink ezt a gondolatot alkalmasnak találták arra, hogy a város mottójává váljon, hiszen röviden és tömören fejezte ki, hogy Kecskemét városa bármilyen nehéz körülmények között bármilyen csapást és történelmi sorfordulót átvészelt, és képes volt a fejlődésre. Hiszem és tapasztalom, hogy ez ma is így van. Az élet bármely területén a legnehezebb körülmények között is, mi, kecskemétiek képesek vagyunk a fejlődésre. Ez a konok kitartás kell a sportoláshoz is. Erre pedig városunkban megannyi sportágban szintén fényes bizonyíték az elmúlt ötven esztendő – mondta az alpolgármester.

Az ünnepi beszéd után ismét az olimpiai lángé volt a főszerep. Az egykori sportolók behozták, most pedig 15 fiatal kecskeméti tehetség kapott főszerepet. Ők voltak azok, akik Nagy Dániel súlyemelő vezetésével elindultak, hogy az olimpiai lánggal átszeljék a várost.

Miközben ők az utakat rótták, hogy majd visszatérjenek az akadémiára, a kosarasoknál megkezdődött a 2021-22-es év értéklelése és lezárása, majd a 10. szezon megnyitása.

Dr. Homoki Tamás alpolgármester újabb beszédében a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémiát méltatta.

- Szerintem ez a vállalkozás a kezdetektől fogva sikerre volt ítélve. Mégpedig azért, mert sikeres, hatalmas szakmai tudással és számos kiváló tulajdonsággal rendelkező ember találta ki, majd valósította meg – mondta az alpolgármester, kiemelve Ivkovicné Béres Tímea igazgató munkáját, aki nélkül valószínűleg nem ünnepelhetnénk ezt a jubileumot.

Hangsúlyozta, mindenki – sportolók, szakemberek, támogatók és szülők – együttes és kitartó munkájának, hozzáállásának köszönhető az akadémia első 10 sikeres éve, majd Michael Jordan szavaival zárta beszédét:

„A tehetség nyeri a meccset, de a csapatmunka és az értelem nyeri a bajnokságot”

Ivkovicné Béres Tímea igazgató értékelte az elmúlt évtizedet.

- Valljuk, hogy a sport mindenre megtanít. A gyerekek itt közösséget találnak, barátokat szereznek, élményekkel gazdagodnak, figyelnek az egészségükre, sportolnak. Közben eredményeket érnek el, megtanulnak küzdeni, győzni, emelt fővel veszíteni, és rengeteg mindenre megtanítja őket a sport. Kitartanak, együttműködnek, és talán ezekre van a legnagyobb szükség a mai világban. A sportoló gyerekek, fiatalok jelentik a jövőt számunkra. Ahogy a pislákoló láng elhaladt, mi ezt a lángot igyekszünk az évek során egyre nagyobb lánggá, egyre jobb minőségben, egyre magasabb színvonalon nevelgetni, életben tartani – foglalta össze az igazgató. Hangsúlyozta, a létszámnövekedést követően az akadémia a minőség felé fordult az elmúlt időben. Ez a kialakított körülményekben, a sporttudományos felszerelésekésben, a szakmai munkában és az eredményekben nyilvánul meg.

Az eredményességet pedig értékelni kell, hogy azok, akik elérték a kiváló eredményt, büszkék legyenek, a többieket pedig motiválja a jövőre nézve. Következett az elmúlt év eredményeinek értékelése, majd a díjátadás, ahol a legjobbakat jutalmazták.

Az akadémia minden korosztályának a csapata az országos döntőbe jutott. Legfőbb minőségi siker viszont az, hogy a nemzeti korosztályos válogatottak keretébe 24 fő kapott meghívást, a megye válogatottakkal együtt pedig 52 sportolóval büszkélkedhet.

Válogatottak:

Lányok:

U16 EYOF válogatott keretbe kapott meghívást: Tózer Nemes Boglàrka, Sinka-Pálinkás Szofi, akik bronzérmet szereztek az Ifjúsági Olimpián

2009-es válogatott kiválasztó program keretében kapott meghívást: Bodnár Aliz, Szebellédi Emma, Lengyel Anna, Szűcs Viktória

2010-es képző-kiválasztó programban: Forray Patrícia, Váczi Kata, Kállai Boglárka, Takács Noémi

Megye válogatottak U11: Bodor Dorka, Bekány Nikolett, Gyorsa-Dali Odett, Pelikán Vanessza, Petromán Luna, Prikkel Jázmin, Puy Eszter, Peiner Tünde, Szatmári Alíz

Edzőként Adamik Csilla.

Megye válogatottak U12: Hölzl-Szabó Emili, Forray Patrícia, Váczi Kata, Baranyi Hella, Orloy Anna Lujza, Takács Noémi

Fiúk:

U20 válogatottban képviselte hazánkat Tóth Barna

U18 válogatott meghívót kapott: Tóth Patrik, Kőházi Bence, Dobos Máté és vezetőedzőként Váradi Kornél

3x3 válogatott: Ladovszky János, Rácz Dávid

U16 válogatott keret tag volt: Szemerédi Levente, Mészáros Botond

U15 válogató: Lázár Levente

2008-as kiválasztó-képző tábor: Asztalos Miklós, Gera Viktor

2009-es kiválasztó-képző tábor: Csipak Gergő, Uhrin Mihály, Németh Zoltán

Megye válogatottak:

U11: Monostory Milos, Kovács Áron, Brassai Hunor, Parádi Pál, Uhrin Márton, Velkei Máté, Bencsik Dávid

U12: Szablics Miklós, Vörösmarthi Márton, Benke Dévid, Nagy Mihály, Horváth András, Ivkovic Márkó és Király László edző

A felnőtt csapatok NBI/A mérkőzésein, illetve az U20 és NBI/B csapatok kereteiben is bemutatkozhattak tehetségeink a KTE, KKC együttműködésében és idén 11 fő kerülhetett fel az Akadémiáról, de még 10 fő már idén kettős játékengedéllyel ismerkedhet a felnőttek világával. A 2022 évi bajnokság NBI/A rájátszásában lila-fehér mezben pedig Tóth Barna, Ivkovic Milán, Velkey Géza, Tóth Balázs és Tóth Patrik is lehetőséget kapott.

32 csapattal- ebből 20 versenyző és 12 előkészítő iskolai csoporttal, közel 600 gyermekkel és 50 szakemberrel indulhat neki a bajnokságoknak.

A mindennapi fejlődésetek viszont ugyanolyan fontos nekünk, ezért szakedzők, erőnléti edzők, gyógytornászok, sport pszichológus, sportmasszőr, profi orvosi stáb, sporttudományi és technológia háttértámogatás, illetve nemzetközi kapcsolatok segítik a szakmai munkát, az edzéseiteket.

Díjazottak:

A legeredményesebb fiú csapatok:

Díjátadásra felkérem dr. Homoki Tamás alpolgármestert

A díjazott az országos döntőben a 6. helyen végeztek U16-os kadett csapat.

A csapat tagjai:

Csillag Zsombor, Áron Dudás, Mirkó Alexander, Fellegi Regő, Hajdú Levente, Kenderes István, Kertli Ádám, Kovács Álmos, Lázár Levente, Lédeczi Nándor, Mészáros Botond, Nagy Kristóf, Pálinkás Máté, Papp Barnabás, Pettner Dávid, Rajnoha Róbert Árpád, Szemerédi Levente, Varga Csanád, Veliczky Zalán

Edző: Lakosa Zsolt és ifj. Kégel Tamás

 

Az országos döntőben a 8. helyen végzett U14/A serdülő csapat

A csapat tagjai:

Asztalos Miklós, Benyovszki Móric, Bibok Zsombor, Boda Gergely, Cserkó Benjámin, Csipak Gergő, Elek János, Farkas Noel István, Gera Viktor, Jambrik Áron, Lédeczi Márton, Pavlovics István, Tóth Regő

Edzők: Hegedűs Gergely, Hegedűsné Pogány Vivien

Legeredményesebb leány csapatok:

A díjazott az országos döntőben a 4. helyen végzett U16/A kadett csapat.

A csapat tagjai:

Bagi Evelin Lara, Balla Zita, Csomor Laura, Gergő Janka, Hévizi Dóra Ágnes, Lenkei Cintia, Marsa Petra, Máté-Tóth Eszter, Molnár Eliza, Nagy Zsófia, Rácz Kincső, Romhányi Kitti, Samu Petra, Sinka-Pálinkás Szofi, Szabó Hanna Csenge, Tózer-Nemes Boglárka, Viczián Réka

Edzők: Halmai Gábor, Burján Bianka

A díjazott az országos jamboree-ba, vagyis az ország legjobbjai közé jutott U12 Vadmacskák csapata.

A csapat tagjai:

Baranyi Hella Lina, Borbély Szófia Antónia, Forray Patrícia, Hajnal Lotti, Hölzl-Szabó Emília, Kállai Boglárka, Kovács Laura, Orlov Anna, Lujza Patik Lilla, Pelikán Vanessza, Rabi Tamara, Szabadi Hanna, Takács Noémi, Trungel Zsófia, Váczi Kata.

Edzők: Hegedűsné Pogány Vivien, Pasek Mónika

 

A 2021/22. évi szezon All Star csapatának kihirdetése következik:

A leány All Star csapat:

Pelikán Vanessza U11, Hölz Szabó Emili U12, Polyák Emili U14, Sinka-Pálinkás Szofi U16, Tózer Nemes Boglárka U16

• A fiúk All Star csapat:

Bencsik Dávid U11, Szablics Miklós U12, Asztalos Miklós U14, Mészáros Botond U16, Ladovszky János U18

Az Év Munkatársa díjat minden évben az a kolléga kapja, aki munkájával, lojalitásával, a munkahelye, a munkatársai és elsősorban a gyerekek iránti elkötelezettségével vívja ki magának ezt a megtiszteltetést. Idei díjazottunk egy olyan szakember, akinek az élete középpontjában a sport, a kosárlabda, a családias közösség áll. Korábban, kecskeméti kosárlabdázóként és most, edzőként is példaértékű a hozzáállása. 2014 óta, kisebb megszakítással, tagja az Akadémiánknak és azóta is csapatai, sportolói fejlesztését tartja a legfontosabb feladatának nap, mint nap. Ennek érdekében akár hajnalban és szabadidejében is egyéni edzéseket tart a fiataloknak, sokszor atyai gondoskodással egyengeti útjukat.

Az Akadémián folyó utánpótlás képzés számára életforma, a fiatalok fejlődése pedig a siker. Az elmúlt szezonban az U14 fiú csapatot vezényelte az országos döntőbe, de a felnőtt csapat sikeres szakmai munkáját is segítette.

Az ÉV MUNKATÁRSA a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián 2022-ben Hegedűs Gergely.

Az Akadémia azért is dolgozik, hogy játékosokat neveljen a felnőtt csapatok számára. Tózer Nemes Boglárka és Tóth Patrik ettől a szezontól a Kecskeméti KC és a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét játékosai lesznek.

Bogi és Patrik a többiek képviseletében átadta az akadémiai mezét utódaiknak, a lányok nevében Szatmári Alíz és Fekete Róza, az U11 Amazonok csapatának tagjai, a fiúk nevében pedig Bodor Balázs és Dajka Benett, az U11 Párducok csapatának tagjai vették át a mezeket.

A két fiatal sportoló ezután aláírta élete első felnőtt kosárlabdás szerződését, amelyet követően Bogi a Kecskeméti KC, Patrik pedig a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét játékosa lesz.

Átvették új klubjuk mezét, Bogi Tóth Viktortól, a KKC elnökétől, Patrik pedig Sörös Jenőtől, a KTE ügyvezetőjétől.

Az ünnepség végén Schvéder Péter lépett a pályára, aki az Akadémia névadója, a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár nevében nevében a gyerekekkel közösen, a már szokásos labdafeldobással jelképesen megnyitotta az új szezont.

 

Élő adás