2018. Október 20. Szombat  Vendel

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskeméti kerekesszékes a június 23-24-i Nemzetközi Boccia Tátra Kupán

Dr. Nagy András a Mercedes-Benz Gyár KMSE többszörös magyar bajnoka képviselte Kecskemétet a versenyen, ahol egyéniben hetedik, párosban ötödik helyen végzett.

Kétnapos Szent Iván napi ünnep volt a szlovákiai Szentivánban (Liptovsky Jan) megrendezett Boccia Tátra Kupa az azon rajthoz álló kerekesszékes versenyzőknek. A meseszép Jánska völgy környezetében hat ország közel félszáz sportolója indult a rangos versenyen, köztük Dr. Nagy András a Mercedes-benz Gyár KMSE többszörös magyar bajnoka. Az egyéniben hetedik helyen végzett sportoló párosban szlovák partnerével ötödik lett az igen kemény, profi nemzetközi mezőnyben.

Mi az a boccia?

A boccia egy paralimpiai sportág, melynek eredetéről többféle elképzelés ismeretes. Egyes vélemények szerint a boccia elődjének is tekinthető labdajátékot a rómaiak a görögöktől lesték el. Valószínűbb azonban, hogy ennek a játéknak a gyökereit a francia „petanque” játékban kell keresni. Az angliai Stoke mandevill-i városkában megrendezett, a paralimpia elődjének számító VII. Fáklyajátékokon vezették be először új sportágként a Bocciát.

Magyarországon 1985-ben a Sportolj Velünk Gyermekverseny keretében rendeztek stukklabdás boccia-versenyt, majd 1988-ban, az első paralimpia évében látogatott hazánkba a Cerebral Palsy – International Sports and Recreationa Assiciaion (Központi Idegrendszeri Sérültek nemzetközi Sport-és Rekreációs Szövetsége) részéről Colin Rains, aki a „Sportolj Velünk” keretében bemutatta a nemzetközi szabályokat és egy nemzetközi boccia készletet ajándékozott. Azóta töretlen a sportág hazai fejlődése.

Élő adás