2018. Szeptember 20. Csütörtök  Friderika

14°C / 29°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Liszt-díjat kapott a Kodály Intézet tanára

Magas állami kitüntetésben részesült Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkara vezető karnagya, a Kodály Intézet tanára, a Nemzetközi Kodály Szemináriumok előadója. A Zeneakadémia kecskeméti műhelyében több mint egy évtizede tanító muzsikus az emberi erőforrások miniszterétől, Balog Zoltántól kedd délelőtt a Vigadóban vehette át a Liszt Ferenc-díjat.

Pad Zoltán a kóruszene számos területén bizonyított szakértelme és elkötelezettsége, továbbá az általa vezetett együttesek magas színvonalú teljesítménye miatt kapott miniszteri elismerést. Személyében a mindenkori kortárs kórusmuzsika elkötelezett tolmácsolóját tisztelhetjük. Tevékenységében a kóruszene szeretete és annak sokrétű előmozdítása vezérli. „Nagy megtiszteltetés volt átvenni ezt a díjat, amely azoknak is szól, akik nap, mint nap részt vesznek a közös kóruszenélésben” – mondta az ünnepi percek után Pad Zoltán.

NÉVJEGY

Pad Zoltán 1980-ban született. Vezénylés-, énektanári, valamint zeneelmélet-tanári tanulmányait többek között Erdei Péter tanítványaként a budapesti Zeneművészeti Egyetemen, majd DAAD-ösztöndíjasként a Müncheni Zeneakadémián végezte, 2011-ben DLA doktori fokozatot szerzett. 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének tanársegéde, majd adjunktusa, a Nemzetközi Kodály Szemináriumok előadója. 2007-ben a Fiatal Karvezetők 4. Nemzetközi Versenyén elnyerte a közönségdíjat és a legeredményesebb magyar versenyzőnek járó különdíjat. 2008-ban a pekingi Központi Zeneakadémia meghívott vendégprofesszora volt. 2009 és 2014 között a Debreceni Kodály Kórus vezető karnagyaként dolgozott. Az énekkarral számos sikeres koncertet adott hazánkban és külföldön egyaránt, 2012 decemberében a kórus vezetőjeként a Prima-díjat is átvehette. 2014 óta a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya. Zenei kurzusok és karvezetés mesterkurzusok rendszeres meghívottja. Karigazgatóként az elmúlt években olyan kiváló karmesterekkel és együttesekkel dolgozhatott együtt, mint Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Daniel Harding, Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikus Zenekar, Helmuth Rilling, Pier Giorgio Morandi, Ennio Morricone, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Vashegyi György, Kesselyák Gergely, Fischer Iván, Fischer Ádám, Martin Haselböck, Florian Helgath, Howard Arman.

Élő adás