2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Stúdióbeszélgetés: 50 éve haladt át Kecskeméten az olimpiai láng

Éppen ötven éve, 1972-ben haladt át Kecskeméten az olimpiai láng Görögországból Münchenbe tartó útján. Az akkori eseményeket és az idén szervezett jubileumi futást dr. Bodóczky László és Boros Zoltán idézték fel a Kecskeméti Televízió Kiemelő című műsorában.

Dr. Bodóczky László, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének elnöke a stúdióbeszélgetésben emlékeztetett arra, hogy 1972-ben nem először haladt át az olimpiai fáklya a hírös városon, hiszen 1936-ban a berlini olimpia előtt is erre haladt a láng útja. Akkor is nagyon népszerű volt az esemény, és messze földön híre ment, hogy a Nagytemplom előtt felállított díszemelvényen a kandeláberben Kecskemét híres terméke és exportcikke, barackpálinka táplálta az olimpiai lángot.

Ötven évvel ezelőtt, 1972-ben is óriási esemény volt, szinte népünnepély számba ment a tűz átvonulása a városon. Mint dr. Bodóczky László felidézte, a fáklya a régi 5-ösön Kiskunfélegyháza felől érkezett a városba, ahonnan két sportoló, Magyar Márta és Kiss Endre hozta be a főtérre. Ott Magyar Márta gyújtotta meg az emelvényen álló kandelábert. Összesen 15 híres sportoló: ökölvívók, atléták és más sportágak képviselői kézről-kézre adva hordozták végig a lángot a városon, mely végül az 5-ös főúton, Lajosmizse irányában hagyta el Kecskemétet.

A korabeli sajtó, így a Petőfi Népe és a helyi rádió is alaposan beharangozta az eseményt, az iskolák, munkahelyek, sportszervezetek is mozgósították diákjaikat, dolgozóikat, tagjaikat, így a fáklya útvonalát végig nagyszámú ünneplő közönség övezte.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság annyi fáklyát gyártott le, ahány futó hordozta a lángot, így Kecskemétre 15 fáklya érkezett. Ezek közül jelenleg 6 van a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének birtokában, ezek más relikviákkal együtt meg is tekinthetők kecskeméti kiállítótermükben.

Az 1972-es esemény ötven éves jubileumáról megemlékezve újra megjárta a láng városunk utcáit. Az ünnepi eseményt a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia 10. szezonjának megnyitójával egybekötve tartották szeptember 10-én, a láng így az akadémiáról indult ki, majd végigjárva Kecskemét jelentős sportlétesítményeit, ide is jutott vissza – idézte fel a stúdióban Boros Zoltán, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének ügyvezetője. Mint mondta, kicsit másképp közelítették meg a fáklyavivők kiválasztását, hiszen míg 1972-ben híres, már jelentős eredményeket elért sportolók hordozták a lángot, addig most a felnőtt sportolók mellett ígéretes fiatal tehetségeket is felkértek arra, hogy egy szakaszon futva vigyék a híres jelképet. Az olimpiai láng tisztelgett Messzi István emléktáblájánál, ahol a súlyemelők helyeztek el koszorút, valamint Bóbis Gyula emléktáblája előtt, amelyet Majoros István olimpiai bajnok birkózónk koszorúzott meg.

Az olimpiai fáklya egy évig látható lesz a kosárlabda akadémia bejáratánál, „hogy az oda járó fiatalok kellő módon szembesüljenek a múlttal és azzal, amit ez a fáklya jelképez: a barátsággal és a békével, az olimpiai szellemiség két legfontosabb eszméjével” – fogalmazott dr. Bodóczky László.

Élő adás