2022. December 7. Szerda  Ambrus

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szépen szerepeltek a Koppányíjászok a történelmi íjász OB-n

Szép eredményekkel zárták a kecskeméti Koppányíjászok a sárospataki Rákóczi-várban és környezetében szeptember 17-18-án megrendezett 2022-es történelmi íjász országos bajnokságot. Az alábbiakban a versenyről írt beszámolójukat olvashatják.

Történelmi íjász OB a Koppányok szemével

A Magyar Íjász Szövetség a festői környezetben lévő sárospataki Rákóczi-várban és környezetében rendezte meg a 2022-es történelmi íjász országos bajnokságot. A verseny kétnapos volt. Szeptember 17-én, szombaton mintegy 200 indulóval elindult a verseny. A versenyt megnyitotta Aros János, Sárospatak város polgármestere, majd beszédet mondott dr. Tamás Edit, a Rákóczi Múzeum igazgatója.

A szombati napon dőlt el, hogy ki jut be a másnap megrendezésre kerülő döntőkbe. A döntők vasárnap reggel kezdődtek. Tíz kategóriában rendeztek döntőt, valamint a csapatdöntő következett.

A Turul Koppányok Zoboki Csenge, Bicskeiné Csányi Mária, Szólya Imre, Szeibert Imre, Balanyi Sándor, Kövecses Zsuzsanna, Tamáskovics Gyula mint versenyző, Bicskei István, Bicskei Rezső, Dongó Anita és Keserű Szilvia mint kisegítő személyzet, Kis Mónika mint az irodai munkatárs, Dinnyés Gyula pedig bírói szerepben vettek részt az eseményen.

A kiválóan megszervezett versenyt segítette az időjárás szépsége, a vár adta helyszín történelmi hűsége és a jól kitűzött pálya nehézsége is.

Koppány íjászaink remekül megállták a helyüket!

- A döntőbe Bicskeiné Csányi Mária jutott, ahol némi izgalommal tűzdelve a modern pusztai íj kategóriában az ötödik helyet szerezte meg. Ugyanebben a kategóriában Kövecses Zsuzsanna nyolcadik lett!
- Zoboki Csenge kategóriájában nem volt ki a döntőhöz szükséges létszám, így Ő a szombati eredménye alapján vadász íjával első helyen zárta a versenyt.
- Történelmi kategóriában izgulhattunk még a két Imrénkért. A legnépesebb kategóriában Szólya Imre 472 ponttal a 19. helyet szerezte meg, míg Szeibert Imre 437 ponttal a 25. helyen zárta a napot.
- Vadászreflex íjjal a szeniorok között Tamáskovics Gyula a hetedik lett!
- Szintén vadász kategóriában a felnőttek közt Balanyi Sándor volt érdekelt a Koppányok közül, remek versenyzéssel a 10. helyet szerezte meg.
2. osztályú íjász minősítést szerzett Bicskeiné Csányi Mária.
3. osztályú minősítést szerzett Zoboki Csenge és Szólya Imre.

Összegezve: a pandémia és a háború hatása észlelhető volt a kvalifikáló létszámban, de itt-ott az eredményekben is. Beszélgetve más csapatokkal náluk is, de a Koppányoknál is bizony a korábbiakhoz mérten kissé hátrébb került az íjászat, de van honnan fejlődni! Fárasztó hétvégén vagyunk túl, úgy a versenyzők, mint az irodai, bírói feladatot ellátók. Ugyanis az utóbbiaknak háromnapos kemény társadalmi munka volt, de azért jutott idő a Koppányokkal a késő estig tartó csapatépítő beszélgetésre is. A táj adta szépségeket többen is kisebb kirándulásokkal tudták fűszerezni.

Dinnyés Gyula
Koppányíjász

Élő adás