2019. Augusztus 20. Kedd  István

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Bohémélet koncertváltozatban

A Filharmónia Magyarország 2018/2019-es kecskeméti évadának következő hangversenyét szerda este tartják a Hírös Agórában. A Kodály-bérlet negyedik előadásán Puccini egyik legtöbbet játszott operáját, a Bohéméletet a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara szólaltatja majd meg. Az est dirigense Kovács János Kossuth- és Liszt-díjas karnagy lesz.

A Bohémélet Giacomo Puccini (és a világ) egyik legnépszerűbb és a Pillangókisasszony után a leggyakrabban játszott operája. A mű szövegét Henri Murger „La vie de Bohème” című műve nyomán, Puccini útmutatásait követve írta a két librettista, Luigi Illica és Giuseppe Giacosa. Zenei világát sokan már-már operettkönnyedségűnek tartják, s ennek tulajdonítják az opera töretlen népszerűségét. A történet Párizsban játszódik, 1830 körül. Az akkori kallódó fiatal művészek életéből ragad ki vidám, keserédes és tragikus pillanatokat, melyek egy költő és egy varrólány szerelmének egy éve köré csoportosulnak.

Az operairodalom egyik legszebb románca Nádasdy Kálmán legendás, 1937-es rendezése óta folyamatosan szerepel az Operaház műsorán, eddig közel 900 előadást ért meg.

„Bátor és szerencsés vállalkozás volt a Bohéméletet felújítani, gyökerében felforgatni, a már kissé megfakult előadásba új életet önteni, az Operaház fiataljaival. De már Mozart is megírta, illetve megzenésítette, hogy »mindig az nyer, aki mer«. [...] Az előadás rendezője: Nádasdy Kálmán. A Bohémélet majdnem az egész világon a rendezők elhanyagolt és mellőzött mostohagyermeke. A második felvonásban ugyan mindenütt csinálnak egy kis szegényes zűrzavart, de a többi csakúgy »magától adódik«. Nádasdy felrázta álmából ezt az operát, mint használat előtt a leülepedett és kifáradt orvosságot szokás. Visszament az eredethez, a kezdethez: Murger szövegéhez és megtalálta a benne rejlő kincseket. Ezeket nemcsak kiaknázta, hanem rengeteg új ötlettel, színnel toldotta meg és mindezzel elsöpörte azt a sok fölösleges, túlédeskés, túlaffektált sallangot, amely gátja annak, hogy megtaláljuk a Bohéméletben mindazt, ami értékes és szép.” (Szinházi Élet, 1937)

A 2018/2019-es évadban az Operát az Operából! sorozat részeként vidéki és határon túli városok közönsége is hallhatja a Bohémélet koncertváltozatát a Magyar Állami Operaház szólistáinak és zenei együtteseinek közreműködésével. A február 13-án 19 órakor kezdődő kecskeméti előadáson Rodolfo szerepében László Boldizsár, Mimìként Létay Kiss Gabriella lép színpadra, a további szerepekben Sándor Csabát, Szüle Tamást, Molnár Leventét, Bakonyi Marcellt, valamint Rácz Ritát láthatja, hallhatja majd a nagyérdemű. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács János dirigálja, a produkcióban közreműködik az intézmény énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) és gyermekkara (vezető: Hajzer Nikolett) is. Puccini operáját a társulat olasz nyelven szólaltatja meg, a mű könnyebb megértését magyar felirat segíti majd.

(Varga Géza)

Élő adás