2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Három ország hét színészképző intézményének hallgatói találkoznak Kecskeméten

Hét magyarországi és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmény hallgatói mutatkoznak be keddtől hat napon át Kecskeméten. A 12. SZÍN-TÁR, a Színművészeti Egyetemek Találkozója szeptember 21-26. között ígéretes előadásokkal várja a nézőket.

Cseke Péter az MTI-nek hangsúlyozta: újszerű rendezéseket, izgalmas dramaturgiai megoldásokat és kitűnő színészi játékot láthat a közönség a színművészeti egyetemek találkozóján, a SZÍN-TÁR-on. Mint mondta, egy nagy klasszikust, Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját választotta színészmesterség-vizsgaelőadásának a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábszínész osztálya. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves mesterszakos színészosztálya pedig Bertolt Brecht egyik legismertebb drámájával, A kaukázusi krétakörrel érkezik.

Két világhírű musicalből készült keresztmetszettel vizsgázott a tavalyi év végén a budapesti Thália Tanoda Színművészeti Akadémia musical osztálya. Az Apácák és a Hair zanzásított változata remek lehetőséget biztosít a fiatal, tehetséges növendékek számára, hogy megmutathassák kimagasló ének-, illetve tánctudásukat - emelte ki az igazgató. Mindhárom előadásnak a Kelemen László Kamaraszínház ad otthont, a Ruszt József Stúdiószínházban pedig négy előadást láthatnak az érdeklődők a 12. SZÍN-TÁR keretében.

A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának elsőéves mesterszakos hallgatói a Máté Angi Mamó című regénye alapján készült előadást hozzák el Kecskemétre, míg a Pesti Magyar Színiakadémia Mohácsi István Francia rúdugrás című párkapcsolati komédiájával érkezik. A magyar származású francia írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című világhírű tragikomédiáját választották vizsgaelőadásuknak az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves színészhallgatói. Előadásukat követően a találkozót a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves színművész osztályának Lövészárok-dalok című produkciója zárja, amelyben az elénekelt történeteket első világháborús katonanóták, kuplék és versek egészítik ki - tette hozzá Cseke Péter.

A seregszemlén a legjobb előadást a Magyar Művészeti Akadémia díjával ismerik el.

A 12. SZÍN-TÁR előadásai:

Kelemen László Kamaraszínház (Rákóczi út 15.):

2021. 09. 21. 18.00 Rómeó és Júlia - Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábszínész osztály

2021. 09. 23. 17.00 A kaukázusi krétakör - Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, másodéves magiszteri osztály

2021. 09. 24. 20.00 Apácák/Hair - Thália Tanoda

Ruszt József Stúdiószínház (Katona József tér 12.):

2021. 09. 23. 20.00 Mamó/Ajándékul vegyétek tőlem - Kolozsvári Babeş-Bólyai Tudományegyetem, Színház és Film Kar, elsőéves mesterszakos hallgatók előadásai

2021. 09. 24. 17.00 Francia rúdugrás - Pesti Magyar Színiakadémia

2021. 09. 25. 19.00 Az öldöklés istene - Újvidéki Művészeti Akadémia, negyedéves színészosztály

2021. 09. 26. 17.00 Lövészárok-dalok - MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet, Színházi Tanszék, harmadéves színművész osztály.

A fesztiválon a legjobb előadásnak járó MMA-díjat osztja ki a szakmai zsűri, amelynek tagjai:
CSAPÓ VIRÁG, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház színművésze
GALAMBOS ATTILA, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház irodalmi vezetője
SZABÓ ATTILA színháztörténész, tanár, PIM-OSZMI
TÓTH KATA, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház dramaturgja, a fesztivál szakmai vezetője

Jegyek kaphatók a Kecskeméti Nemzeti Színház jegypénztáraiban.
Jegyárak: 
felnőtt: 900 Ft/előadás, diák: 500 Ft/előadás

A találkozó támogatója az EMMI, az EMET, az NKA és az MMA

 

 

Élő adás