2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten

Jövő kedden felbolydul Kecskemét és a Katona József Színház. Aznap kezdődik a 10. SZÍN-TÁR, amely 5 napon keresztül várja a színház szerelmeseit. 3 ország 5 egyeteméről érkeznek a fiatalok.

 

Kezdjük a legelején, mivel nagyon érdekes a története ennek a fesztiválnak. 10 évvel ezelőtt olyan céllal hívta életre a kecskeméti Katona József Színház a SZÍN-TÁR-at, hogy ez egy színészvásár legyen, tehát az összes végzős hallgató jöjjön ide, és egy vizsgaelőadásban vegyen részt. Ezeket a produkciókat nézzék meg az igazgatók, és akkor lehet a színészpalántákból válogatni. Azonban ez nem így alakult. Nem az igazgatók jöttek el Kecskemétre, hanem a nézők. Elsősorban a hírös városból és a megyéből. Így vált az eredetileg castingnak szánt rendezvényből egy igazi kecskeméti fesztivál. Március 26-a és 30-a között Kecskeméten a hazai és a határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói kapják tehát a főszerepet.

A rangos színházi seregszemle állandó résztvevői a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának hallgatói. Idén a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjaival és a Kecskeméti Színjátszó Műhely részvételével is kiegészül a fesztivál. Az 5 nap alatt 10 előadással, 3 workshp-pal, 2 filmvetítéssel, több szakmai beszélgetéssel és közönségtalálkozókkal is várják a fiatalságra is kíváncsi közönséget. A műsort és műfajokat tekintve széles spektrumot vonultat fel a találkozó: klasszikus és kortárs művek is egyaránt képviseltetik magukat, Csehov drámáin keresztül, Lorca klasszikusán át Pintér Béla és Hamvas Béla művekig. J. D. Salinger születésének századik évfordulójának tiszteletére a Zabhegyező két színpadi produkcióban és film formájában is megjelenik. Az előadásokat szakmai beszélgetések kísérik, amelyeket a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészhallgatói vezetnek majd.

A Kaposvári egyetemmel való együttműködés komoly múltra tekint vissza, hiszen a kecskeméti társulat több tagja is onnan érkezett, mint például Decsi Edit, Dobó Enikő, Koltai-Nagy Balázs. Emellett a jelenlegi harmadéves színművész osztálynak, akiket az Ördöngösök című darabban láthatnak majd a nézők, Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója az osztályfőnökük. Ezeknek a fiataloknak köszönhetjük az idei SZÍN-TÁR dalát, hiszen A beszélő köntösből ismert Kecskeméti fohászt, Szente Vajk szövegével, ők alkották fesztivál-dallá. Ma volt a rendezvény sajtótájékoztató, ahol előadták a fiatalok a számot. Előre bocsátjuk, hogy valóban nagyon jó lett, tele van humorral. Az egyik rész például így hangzik: „Szóval jubileum ez itt, és az ifjúsági elit bizony ideröpül hamar, lerakom a hajam.” Ebből a pár sorból is lehet érzékelni a hangulatát nem csak a dalnak, hanem a fesztiválnak.  

A mai sajtótájékoztatón Réczei Tamás a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője elárult egy titkot is, miszerint a jövőben olyan külföldi színművészeti egyetemek előadása is a programba kerülnének, ahol nem csak magyar nyelven folyik a képzés.

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója fogalmazta meg a sajtótájékoztató után adott interjúban azt, hogy miért remek helyszín a színház. Azt mondta, hogy kiváló a színház társulata, kiváló rendezőkkel dolgoznak együtt a színészek, és egy hatalmas színház szerető közönséget tudhat magáévá a színház immár 123 éve. Igazából ez a három dolog együttesen az, ami miatt sikeres a kecskeméti színház, mivel a színház egy közösségi szertartás. Tehát itt mindig együtt játszik a nézőtér a színpaddal.

Élő adás