2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Negyvenkilencre lapot

Pénteken este a Kelemen László Kamaraszínházban mutatta be a Kecskeméti Katona József színház társulata a Liliomfi című új produkcióját. Szigligeti Ede klasszikusát Mohácsi István és Mohácsi János írta át.

Idén kereken 170 esztendeje, hogy 1849-ben Szigligeti Ede állítólag mindössze két kolozsvári délután alatt papírra vetette a Liliomfit, a magyar irodalom és a hazai színházművészet egyik legnagyobb klasszikusát. Egy olyan vígjátékot, melyből Makk Károly máig ható filmet forgatott - és melyet nem hiszem, hogy át kellene írni. De mivel nem áll szerzői jogvédelem alatt, és mivel így a jogdíj az átírókat illeti – hát átírták ezt is.

Így aztán a Mohácsi testvérek által átfogalmazott szöveggel színre vitt kecskeméti előadásnak inkább nem is kicsit absztrakt népszínmű karaktere lett, Petőfi Sándorral – aki cigánynak adja ki magát és úgy bujkál. Meg közben „Petőfi Sándor gatyába’ táncol, felesége bugyiba, úgy mennek a moziba”. Ez mondjuk egy gyermeteg poén, szerencsére nem sok ilyen van. De azért jót lehet rajta röhögni, főleg ahogy Váry Károly előadja. Viszont nagyon is áll a párhuzam, mellyel nyilván a költő vándorszínész előéletére utalnak Mohácsiék; és nagyon illenek a darabhoz Petőfi – és mellette kisebb számban a jó barát: Arany János - verseinek Rozs Tamás által készített megzenésítései. Ezeket – ahogyan a közzenéket is - a Rozs Tamás, Hegedűs (Hega) Zoltán, Molnár Pál és Borits Péter felállású remek zenekar kíséretével halljuk.

Kimondható, hogy – pár túlírt, dagályos pillanatot kivéve - jópofa, mozgalmas és tartalmas lett ez az átirat: főképpen zenével, énekkel és tánccal ötvözve a színpadi történést. Mohácsiék beleírásában nincs trágárkodás, van viszont emelkedett irodalmi párhuzam, kulturált utalások, és intelligens humor. Végre egy átírás, amelyre el lehet vinni az iskolásokat is – mert le fogja kötni őket, és csak tanulnak belőle! Szóval jól sikerült a zenével az irodalmi alapanyag: stílusos, kellemes, szerethető.

De amiért igazán élettel teli és sikeres lett a darab, az a gondolatgazdag, színes megvalósításnak köszönhető. Kocsis Pál színművészként is jelen van színházunkban, de megmutatta már, hogy nagyon eredeti rendezéseket képes a színre vinni - és szerintem a Liliomfivel sokkal nagyobb sikert fog aratni a közönség körében, mint az egyébként ugyancsak kiválóan elkészített, de nehézkesebb Moliére átirattal. Kocsis remekül megfogta a Liliomfi vérbő – de mégis csak biedermeier karakterét, és a saját maga által tervezett díszletben nagyon él a színrevitele.

Kiváló választás Koltay-Nagy Balázs és Szemenyei János kettőse a két vándorszínész barátra, nagyon dinamikusan, szinte önfeláldozón hozzák a két nyughatatlan figurát. Marikaként debütál Trill Beatrix egyetemi hallgató, aki méltán került be a főszereplők közé; és mellettük Csombor Teréz és Sirkó László alakítása pedig kész jutalomjáték. A Kocsis által elképzelt előadás pedig Hegedűs Zoltán, Decsi Edit, Kelecsényi Anna, Lakatos Máté, Körtvényessy Zsolt és Aradi Imre átütő erejű komédiázásával teljesült ki és lett telitalálat. Szegvári Julinál pedig emeljük ki, hogy nemcsak szereplőként segített beteljesíteni a darabot, de egyben hatásos koreográfiákat is készített.

A remek csapatmunkában - a kisebb szerepekben - három további egyetemi hallgató is nagy sikerrel vesz részt: Kelecsényi Anna, Urbán Richárd és Kovács Martin szerepeltetése előremutató, bátor, jó választás. Amúgy pedig a díszlet mellett nagyon tetszett a jelmezek beszélő ötletessége, az anyagra festett zsebek, hajtókák: Remete Krisztina színes, könnyed, kedves ruhái ügyesen hozták a Liliomfi karakterét.

A színészi játéktól az éneken és a kísérőzenén át a táncjelenetekig és az átírás által hozzáadott többletig minden apró részlet szerves egységgé állt össze, és egy kellemes, szórakoztató, látványos előadásban teljesedett ki a Liliomfi átiratának kecskeméti színrevitelén.

Nevettető, szerethető, könnyed – de mégis intelligens, fajsúlyos előadás lett – be kell menni rá az egyre hosszabbodó, hűvösödő őszi estéken felmelegíteni a lelket.

Komlós József JR

 

Élő adás