2022. Január 27. Csütörtök  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Terror a törvényszéken - Videóval

Különleges helyszínen mutatja be a Terror című új darabját a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata. Az előadás egy bírósági tárgyalásról szól, melynek középpontjában a terrorizmus áll. A vádlott 164 embert ölt meg, miután kilőtt egy eltérített repülőt. Tettével azonban másik 70ezret pedig megmentett. Az ügyben a közönség hoz majd ítéletet.

 

2021. május 26-án 20 óra 21 perckor a vádlott lelőtte a német Lufthansa repülőtársaság egy személyszállító repülőgépét, és ezzel megölte a repülőn tartózkodó 164 embert. A gépet terroristák térítették el, akik egy 70 ezres stadionba akarták belevezetni a repülőt. Bűnös, vagy nem bűnös a vádlott? Erről fog szólni a Terror című darab, amelyet a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata ad elő. A Magyar Éva által játszott bírónő pártatlan, ami, mint kiderült, annyira nem is egyszerű feladat.

– Játszani azért nehezebb, mert gesztusokat nem nagyon használok, levettem a gesztusaimat, levettem a hangomat. A hangomat sem úgy használom, mintha színpadon lennék. Ez egy sokkal visszafogottabb dolog, és ez számomra nehéz – mondta Magyar Éva színésznő.

A vádlottat játszó Koltai-Nagy Balázs szerint, ha nem is ilyen fajsúlyú problémával, de az életben is találkozunk olyan helyzettel, amikor döntenünk kell, akár két rossz között.

– Hogyha az ember mérlegképes, tud mérlegelni, és látja mindkét oldalnak a végkimenetelét, legyen ez szakítás, vagy két munka elvállalása, és vállalja a következményt, akkor nem lesz gond, akkor nem érzi magát bűnösnek, hibásnak, vagy könnyebben tud továbbgördülni ezen a problémán – mondta Koltai-Nagy Balázs színész.

A színészek azonban most nem a megszokott deszkákon játszanak, hanem a Kecskeméti Törvényszék dísztermében. Az ügyésznőt játszó Märcz Fruzsina is még szokja a különleges helyszínt.

– Így, hogy előadást fogunk itt csinálni, rendes, professzionális körülmények között, ez azért kényelmetlen egy kicsit, mert nem úgy van akusztikailag kialakítva ez a terem, mint egy színházterem. Úgyhogy egyelőre küzdünk azzal, hogy nagyon visszhangzik, hatalmas a tér, amit be kell játszani, de szerintem hétvégére tökéletesen meg fogjuk szokni.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház az ötödik teátrum Magyarországon, amelyik előadja a Terror című művet. Cseke Péter direktor, a darab rendezője azt mondta, korunk egyik legnagyobb kihívása a terrorizmus, és ezzel a témával foglalkozni kell.

– 20 éve, 2001. szeptember 11-e óta még jobban itt van az életünkben, megváltoztatja társadalmunkat, a gondolkodásunkat, az egymás közötti viszonyainkat. Erről beszélni kell. Az író azt gondolta, az első ötlete az volt, hogy ír egy esszét egy jelentős német lapba, de aztán rájött, hogy nem esszét kell, hanem párbeszédet. Vitát kell generálnia valahogyan, és így megtalálta ezt a formát, egy előadást létrehozva – mondta Cseke Péter rendező, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója. 

A csavar a darabban az, hogy végül nem a bírónő dönt a vádlott bűnösségéről, hanem a közönség. Hogy szabadon távozhat-e Lars Koch, vagyis Koltai-Nagy Balázs a vádlottak padjáról, a bemutató napján, november 12-én, este 7 órakor derül ki.

 

 

 

Élő adás