2021. Október 23. Szombat  Gyöngyi

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Új szabadtéri nyílik Kecskeméten - Július 2-án nyit a Csillagfény Udvarszínház

Júliustól szeptemberig vár mindenkit a Hunyadiváros Közösségi Ház udvarán található szabadtéri színpad, ahol csupa vidám darabot láthat a nagyérdemű. Érkeznek színészek és színdarabok a fővárosból, de kecskeméti előadásokat is bemutatnak. A szabadtéri évad rögtön egy remek vígjátékkal indul július 2-án, a Csillagfény Produkció előadásában. Türei Márkkal, a vígjáték egyik szereplőjével, az udvarszínház szervezőjével beszélgettünk.

- Honnan jött az szabadtéri színház ötlete, mennyi idő kellett a megvalósításhoz?

- Csillagfény Produkció néven létrehoztunk egy amatőr színjátszó kört, innen jött az ötlet, hogy megalapítjuk a Csillagfény Udvarszínházat. Tavaly indult el a folyamat Pászti András képviselő úr kezdeményezésére és segítségével, és erre a nyárra lett indulásra kész.

- Az első, szeptemberig tartó nyári évad azonnal színes kínálattal indul. Komoly kezdés!  

- Amikor a kínálatot terveztük, arra gondoltunk, miért ne rakhatnánk magasra a lécet. Felvettük a kapcsolatot fővárosi színészekkel és színházakkal, ennek köszönhetően olyan neves művészek lépnek fel a Csillagfény Udvarszínházban, mint Koltai Róbert, Kálloy-Molnár Péter, Pindroch Csaba, Derzsi György, de a Pesti Művész Színház és a Körúti Színház is tart nálunk bemutatót. Persze szívügyünk Kecskemét, így a Kecskeméti Nemzeti művészeit, Csombor Terézt, Körtvélyessy Zsoltot és Váry Károlyt is láthatja a közönség, valamint Pótszék Társulat két darabját is műsorra tűzzük.

- Hogy állt össze a kínálat?

- Mindenképp a közönséget tartottuk szem előtt, hogy ők mit kívánnak, mit látnának szívesen. Nagyon gyorsan kiderült, hogy a pandémia okozta sokk és bezártság után szabadságra és vidámságra vágynak. Ezért kerestünk elsősorban bohózatokat, vígjátékokat, és úgy állítottuk össze a kínálatot, hogy minden korosztály számára ismert színészeket hozzunk el Kecskemétre.

- Honnan teremtik elő a pénzt?

- Semmilyen támogatást nem tudtunk megteremteni. Magánjelleggel csináljuk, de nagy lelkesedéssel.

- Mit lehet tudn a Csillagfény Produkcióról?

- Most végeztünk a ceglédi Patkós Irma Művészeti Iskolában, ahol még két évig tanulunk majd, hogy megszerezzük a Színész II. képesítést is. Tavaly alakultunk, és azonnal nyakunkba vettük a vidéket, hogy bemutatókat tartsunk. Felvettük a kapcsolatot művelődési házakkal, kisebb szabadtéri színházakat, hogy szívesen fellépnénk náluk. Így kötöttünk Balatonszárszón, Fonyódon, Kisszálláson, Gyomaendrődön együttműködéseket.

- Kecskeméten mennyire ismert a társulat?

- Tavaly három előadásunk volt a Hunyadivárosi Közösségi Házban, de a koronavírus-helyzet miatt nem volt többre lehetőség. Most viszont, a Csillagfény Udvarszínházban két darabot is előadunk. A miénk lesz a nyitóelőadás, „Miért nem csináljuk ezt gyakrabban?” címmel, mely előtt Szeberényi Gyula alpolgármester és Pászti András önkormányzati képviselő úr mond köszöntőt, a végén pedig közös tortázásra és állófogadásra várjuk nézőinket.

- Mit lehet tudni az darabról?

- Még sehol nem mutattuk be, így premierre várjuk a nézőket július 2-án. Az előadást Mahalek Gábor rendezte, aki a ceglédi Patkós Irma Művészeti Iskolában művésztanár, ahol mi is végeztünk. Ez egy remek romantikus vígjáték egy férfi és egy nő kapcsolatáról, akik egy étteremben találkoznak. Bár mindkettőjüknek van családja, ötévente, összetalálkoznak egy hotelszobában. Aztán, ahogy az már lenni szokott… Azért választottuk ezt nyitódarabnak, mert alapvetően egy vígjáték, de sírni és nevetni egyaránt lehet rajta.

- Hányan férnek be, mennyi az elégedettségi küszöb?

- A Csillagfény Udvarszínház 400 fő befogadására képes. Ha a felét megtöltjük, nekünk már az nagy öröm számunkra. De már az is óriási boldogsággal tölt el bennünket, hogy tíz hónap után végre nézők előtt játszhatunk. Ráadásul Kecskeméten! Ami pedig a jövőt illeti, bízunk benne, hogy a Csillagfény Udvarszínház az évek folyamán egyre meghatározóbb kulturális színterévé válik városunknak.

Élő adás