2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

180 éves a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Szakmai előadásokkal és elismerések átadásával ünnepelte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 180. évfordulóját ma Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Háza Kerényi József Termében. A résztvevőket Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte.

180 éves a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. A Magyar Tudomány ünnepe keretében előadásokkal, emléklapok és kitüntetések átadásával ünnepelték ma az 1841-ben alapított társaság kiemelkedő, tudományos munkáját, a Tudomány és Művészetek Háza Kerényi József Termében.

A Bács-Kiskun Megyei TIT rendezvényén eladások hangzottak el a társulat alapításáról és a legutóbbi 50 év tevékenységéről, Szabics István, a Bács Kiskun megyei TIT igazgatójától. Dr. Nagy András, osztályvezető főorvos pedig a post-coviddal kapcsolatos tapasztalatokról beszélt. Szakály Sándor, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat alelnöke előadásában a történelem megfelelő ismeretét hangsúlyozta. A történész kiemelte: minden nemzetnek szüksége van arra, hogy megfelelően, tiszta forrásból megismerje múltját, ebben az ismeretterjesztésnek nagyon fontos szerepe van, hiszen hiteles ismeretterjesztés nélkül nem haladhat a világ.

-Az egész múltunk a miénk, tehát nem lehet ebből sem kiragadni sem kitagadni. Ha igy kezeljük a kérdést akkor szakszerűen, hitelesen tudjuk bemutatni a múltunkat és ha a múltunkat ismerjük és a hibáinkból tanulunk, akkor van jövőnk - mondta a rendezvényen prof. Dr. habil. Szakály Sándor, a TIT országos alelnöke.

A rendezvényt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester nyitotta meg, aki kitért arra, hogy Kecskemét eddig is és ez után is támogatni fogja a tudomány fejlődését.

-Kecskeméten hagyománya van a tudományoknak. Történelmünk összeforrt vele, eggyé váltunk. Kiváló iskolákat, műszaki gazdasági egyetemet és számos kutatóintézetet életre keltve. Városunk tudományos fellegvárrá nőtte ki magát, ragaszkodunk is ehhez a pozíciónkhoz. Minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogjuk - mondta Szeberényi Gyula Tamás, alpolgármester.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a tudomány szerepe kiemelten fontos, több teret kell adni a tudósoknak, hiszen tudomány nélkül nem tudnánk megvédeni az életünket.

-A 21. század tényleges kihívásokkal szembesítette az emberiséget, a leglátványosabb az ami miatt most maszkban beszélgetünk. Ez is mutatja, hogy nagyon nagy szerepe van a tudománynak, a tudósoknak - fogalmazott beszédében az alpolgármester.

A mai rendezvényen a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat  társadalomban betöltött szerepét, a tudományos eredményeit,  a professzorok, tudósok több évtizedes éves munkáját ünnepelték. Az országgyűlés november 3-át – azt a napot melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét a magyar tudós társaság alapítására ajánlotta fel - a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította. 

Élő adás