2022. Január 27. Csütörtök  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Csütörtökig rendelték el a hőségriadót - videóval

Csütörtök éjfélig ismét életben lépett a vörös kód. A hosszan tartó hőség ellen kevés a védelem, de létezik megoldás. Kecskeméten ma is sokan keresték az árnyékos helyeket. A klímaváltozás egyre több hosszan tartó kánikulás időszakot hoz majd, erre is fel kell készülnünk.

 

Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere csütörtök éjfélig elrendelte a vörös kódot Magyarország területére. Nem ritka, hogy 38–40 fokot mérnek a hőmérők, a kánikula ellen pedig a köztereken szinte csak egy igazán hatékony védelmünk van: a növények adta árnyék. A kutatók szerint is a növények jelentik a jövőben az egyetlen jó megoldást.

– Mi ugye elsősorban a városi alkalmazkodásra szoktuk helyezni a hangsúlyt. Azt gondolom, itt a megoldás a zöld-kék infrastruktúrában rejlik. Ez a növények alkalmazását jelenti, illetve a csapadékvízhez való hozzáállás teljes átalakítását, a csapadékvíz-menedzsment teljes megvalósítását – mondja dr. Hoyk Edit, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar docense.

A növényzet árnyékol, segíti a víz talajba jutását, és nagy esőzések idején a csapadék megfogásában is sokat segít.

Élő adás