2019. Szeptember 19. Csütörtök  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Fogság, táborok, málenkij robot – kettős könyvbemutató a Cifrában

Kettős történelmi könyvbemutatót tartottak ma a Cifrapalotában. A Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetőjének, Hajagos Csabának a tollából megjelent „Leigázottság és a málenkij robot”, valamint a szerkesztésében kiadott, Antalfy István: „Hadifogságom története” című munkákat ismerhették meg az érdeklődők.

A bemutatón Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója elmondta, sokrétű történészi munkába kezdtek évekkel ezelőtt a második világháború utáni időszak feldolgozására. A bemutatott könyvek szerzőjét, illetve szerkesztőjét, Hajagos Csabát, a munka élharcosaként említette az igazgató. – A rengeteg program, kiállítások, konferenciák, könyvbemutatók újabb állomásához érkeztünk, ami szimbolizálja a múzeum azon elkötelezettségét, hogy a történelmünknek minden egyes lapjára igaz szavak kerüljenek. A 20. század embertelen diktatúráinak időszakát elkezdtük feltárni, és hitelesen bemutatni a nagyközönségnek – fogalmazott Rosta Szabolcs.

Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere kiemelte, két olyan munka bemutatójára kerül most sor, amelyek adalékot szolgáltatnak „a 20. század rákfenéje, a hazug diktatúra, a kommunizmus megismeréséhez”. Hangsúlyozta, ez az ideológia „a világon több millió áldozatot szedett, és Magyarország is megtapasztalta ennek az iszonyát”.

Az alpolgármester elmondta, Antalfy István könyve bemutatja, hogy a piarista szeminarista költő, író hogyan élte meg a fogságot, a táborokat, s átérezhetjük, hogyan tudott megmaradni abban az ártatlanságban, ami az egyéniségét adta.

A „Leigázottság és a málenkij robot pedig szemlélteti, hogy itt, az Alföldön a sokat szenvedett lakosságnak mit kellett elviselnie ebben az időszakban, s mennyire a véletlenen múlt néha, hogy valaki egyszer csak egy vagonban találja magát, útban Szibéria felé.

A két könyvet Menczer Erzsébet, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tanácsadója és dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezett Bizottságának tagja méltatta.

Élő adás