2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét 650 – A barackpálinka története

A kecskeméti barackpálinka történetéről hallhattak izgalmas részleteket az érdeklődők ma délután a Városházán, a Kecskemét születésnapja alkalmából rendezett előadássorozat keretében.

Dr. Gyenesei József főlevéltáros a „Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb mint a rum.” idézettel kezdte előadását. A mondat Edward, walesi hercegtől származik, aki a múlt század elején magyarországi látogatása során kóstolta meg a kecskeméti barackpálinkát.

A későbbi VIII. Edward példáját az elmúlt évtizedekben nagyon sokan követték. A hírös város 1917-től működő központi szeszfőzdéjében készülő pálinka – talán ennek is köszönhetően – az 1930-as évek második felében egy rövidke időre a világhír középpontjába került. Mint a levéltári múltbejárás során kiderült, napjainkban a gyümölcspárlatok reneszánszát éljük, legyen szó akár azok készítéséről, akár azok fogyasztásáról. A kecskeméti barackpálinka is azon hungarikumok közé tartozik, amelyek már hosszú ideje nagy népszerűségnek és ismertségnek örvendenek.

Élő adás