2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét tűzvésztörténetét ismerhetjük meg egy új könyvből

Tűzesetek, tűzvészek Kecskeméten 1848 előtt címmel mutatták be kedd este Ádám András nyugalmazott biztosítási szakértő, helytörténeti kutató könyvét a megyei könyvtárban.

A tűzesetek, tűzvészek városunkat sem kerülték el a történelem folyamán. A könyv ezeknek az eseteknek a körülményeit, a keletkezett károkat foglalja össze, valamint azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel a mindenkori városvezetés megpróbálta megelőzni a tűzkárokat, menteni a menthetőt, megóvni a lakosságot. A fennmaradt iratok, csak néhány esetben tanúskodnak a régmúlt tűzesetek részleteiről. Azonban tudható, hogy ilyen vis major események ennél nagyobb számban fordultak elő. Már csak azért is, mert például Kecskemét földrajzi elhelyezkedése miatt gyakorta állt különböző hadak útjában. Ezek a seregek a fosztogatás mellett bizonyosan gyújtogattak is. S bizony a török-, tatár- és rác-dúlás mellett olyan is előfordult, hogy kurucok égették fel a települést.

A könyv szerint a tűzvészek, noha szomorú, sötét lapok egy város történetében, hosszabb távon sokszor a fejlődés lehetőségét teremtik meg, s így történt ez Kecskeméten is. A szerző előszavában úgy fogalmaz: „Fontos ezekről is tudni, ezeket is megismerni. Részben mert éppen a sok emberi szenvedés, a súlyos gazdasági teher és a bekövetkezett változások miatt meghatározó események voltak, részben mert az összefogás és a segítő szándék csodálatos példáit tapasztalhatjuk meg általuk.”

Ádám András: Tűzesetek, tűzvészek Kecskeméten 1848 előtt

Kiadja: Kecskemét Írott Örökségéért Alapítvány, Kecskemét, 2019.

Szerkeztette: Péterné Fehér Mária

A latin nyelvű szövegeket fordította: Marton József

Tipográfia és borító: Mudri Andor

Élő adás