2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Magyar Tudomány Ünnepe a Neumann János Egyetemen

Ma tartják a 18. AGTEDU tudományos konferenciát a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett eseményen az egyetem valamennyi kara és tudományterülete képviselteti magát, bemutatják a legújabb kutatási eredményeket. 

193 évvel ezelőtt Szent András havának harmadik napján Gróf Széchenyi István felajánlotta birtokai egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Erre emlékezve hivatalosan 2003-óta ünnepeljük minden év novemberében a Magyar Tudomány Ünnepét.

Országszerte, így Kecskeméten is tudományos konferenciákat rendeznek a jeles alkalom kapcsán. Az egyetem minden karáról érkeztek előadók a rendezvényre, akik a legújabb eredményeikről számolnak be.

 - A Magyar Tudomány Ünnepe kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a Neumann János Egyetem által gondozott tudományterületek sokszínűségét, meghívott előadóink kutatásait bemutassuk, tudományos kapcsolatainkat ápoljuk – mondta dr. Ailer Piroska, az egyetem rektora.

A 2018. évi Magyar Tudomány Ünnepének mottója a "Határtalan tudomány". Megnyitó beszédében Ailer Piroska kiemelte, a tudományterületek határait egyre nehezebb megrajzolni. A korábban elkülönült szakterületek az alkalmazásnál egyre gyakrabban találkoznak, a határok elmosódnak a tudományos diszciplínák folyamatosan közelednek egymáshoz. De a határtalanság azt is jelenti, hogy a földrajzi határok sem jelentenek már akadályt az ismeretterjesztés, a tudományos gondolkozás számára.

- Hasonlóan az innovációban és a tudományos kutatásban élenjáró országokhoz, Magyarországon is sokszínű tudományos tevékenység jellemzi az oktatási rendszer legmagasabb szintjét képviselő intézményeket, az egyetemeket, így köztük a miénket is. Gondolhatunk itt az egyetem karain tevékenykedő közel 30 kutatóműhelyre, amelyek műszaki, informatikai, agrártudományok, gazdaság- és társadalomtudományok, bölcsésztudományok és művészetek széles spektrumát gondozzák – mondta az egyetem rektora.

A város nevében dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit. Beszédében elmondta, ahhoz hogy a tudomány határait feszegessük, meghaladjuk együttműködésre van szükség.

-Legalább öt szereplő együttműködésére van szükség, ami úgy gondolom, Kecskeméten remekül működik. Ez az öt szereplő a kormány, a helyi kormány, vagyis az önkormányzat, a gazdasági szereplők, az egyetem és a város polgárai. Példamutató az itteni együttműködés- mondta az alpolgármester.  

Élő adás