2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Meghaladható-e Trianon? – Véget ért az előadássorozat

Hogyan dolgozzuk fel Trianon tragédiáját? Körül lehet-e határolni azt, mit is jelent a nemzet megcsonkításának tragédiája? El lehet-e engedni a múltat? Bár nincsenek egyértelmű válaszok, napjaink gondolkodóinak véleményeiből mégis össze lehet ollózni egy körülbelüli képet.  Dr. Falusi Norbert történész volt az előadója csütörtökön a „Trianon emlékezete” történelmi előadássorozat tizedik, utolsó alkalmának a Tudomány és Művészetek Házában.

Még a legjelentősebb történelmi tragédiák esetében sem mindegy, hogy hogyan emlékezünk. Trianonról és az ország felszeleteléséből fakadó tragédiáról is elmondható mindez. De nem csak ezzel az egy tanulsággal gazdagodtak az érdeklődők, akik ellátogattak csütörtökön a „Trianon emlékezete” történelmi előadássorozat tizedik, egyben utolsó alkalmára.

Dr. Falusi Norbert történész előadása során nem ragadt le az általános történelmi tények felsorolásánál. A tíz részes, múlt év szeptemberében indult sorozat utolsó előadásának fókuszában az 1990 utáni időszak Trianonnal kapcsolatos emlékezetpolitikai vitái álltak. A történész inkább értelmezni igyekezett Trianon történetét, kitérve arra is, hogyan lehetnének begyógyíthatóak a nemzet megcsonkításának sebei. Mint hangsúlyozta, a feladat nem könnyű, mert mindenkinek erős szubjektív véleménye van a történésekről. Ráadásul az ezeket alakító érzelmeket folyamatosan torzítja jó és rossz értelemben is a közbeszéd, valamint a politika. Az előadó hangsúlyozta, ha emlékezetként és nem kultuszként kezeljük Trianont, akkor van kiút, és nem ragadunk bele a múltba.

Az interaktív előadás során dr. Falusi Norbert arra kérte a közönséget, írják le, mi volt a 20. század két legsorsfordítóbb eseménye. Az eredmény nem volt meglepő, a jelenlévők közül szinte mindenki ide sorolta Trianont is.  

 

Élő adás