2020. Január 18. Szombat  Piroska

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Történelmi érdekességekről kezdődik előadássorozat a könyvtárban

Iskolásoknak és felnőtteknek is ajánlják a Katona József Könyvtár népszerűsítő jellegű történelmi előadássorozatát, amelyet dr. Békés József kecskeméti tanár, történész, turkológus tart kéthetente péntek délutánonként az intézmény kávézójában, „Kávéházi, könyvtári beszélgetések a történelemről” címmel.

A következő alkalommal a történeti segédtudományok – címertan, kronológia, írástörténet – kerülnek sorra. Az előadások nagyrészt a magyar történelemmel foglalkoznak, az államalapítástól és előzményeitől 1700-ig bezárólag.

Szóba kerülnek a magyar-bizánci kapcsolatok, az életmódtörténet az Árpád-korban, a török-korban, Kecskemét török-kori története és a diplomáciatörténet, az időszak államközi szerződései. A beszélgetéseken természetesen érintik a Mátyás király korának történetét is. Az életmódtörténet taglalja az 1526 előtti időszakban, majd a 16-17. században az élelemszerzést, a gyümölcs- és növénykultúrát, az étkezési szokásokat, az öltözködést, mindent, ami az életvitelhez kapcsolódik.

Emellett az egyetemes kitekintésre is számíthatnak az érdeklődők, egy-egy előadás az ókori Egyiptom és a Velencei Köztársaság érdekességeit ismerteti majd.

Az egyelőre 13 részre tervezett sorozat előadásait minden második pénteken 17 órától tartják a megyei könyvtár kávézójában, a következő alkalom január 25-én várható.

Élő adás