2020. Április 8. Szerda  Dénes

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A komolyzene rajongói örülhetnek: indul a Kodály Művészeti Fesztivál

Kodály Zoltán Galántai táncok című zenekari művével indul hétfő este az ez évi Kodály Művészeti Fesztivál. A kecskeméti szimfonikusok koncertjén két versenymű is felcsendül: a Rossini-darab szólistája Lakatos György fagottművész lesz, míg Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólószólamát Szabadi Vilmos játssza majd. A közel kéthetes összművészeti rendezvénysorozat nyitóhangversenyét 20 órai kezdettel a Hírös Agóra Kulturális Központ színháztermében tartják, az est dirigense a Pannon Filharmonikusok nemzetközi hírű vezető karnagya, Bogányi Tibor lesz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje nyitja a hírös város egyik legrangosabb kulturális seregszemléjét. S amiként tavaly, úgy most is finn kötődésű előadóművészt láthatnak majd a zeneszeretők: egy éve az est szólistája a Finnországban élő hegedűművész, Szilvay Réka volt, míg hétfő este a több mint 50 éves múltra visszatekintő zenei együttes élén a tanulmányainak nagy részét Helsinkiben végző és sok éve Finnországban is dolgozó Bogányi Tibor áll majd.

 

NÉVJEGY

Bogányi Tibor 1975-ben Vácott született. Az ottani zeneiskolában kezdett gordonkázni. 12 évesen családjával Finnországba költözött, majd két év múlva visszatért Magyarországra, és a Kecskeméti Piarista Gimnázium, illetve a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola diákja lett. 1993-tól Finnországban tanult tovább, közben magánórákat vett Budapesten Perényi Miklós gordonkaművésztől. Hangszeres tanulmányait Helsinkiben, a Sibelius Akadémián fejezte be, és karmesteri diplomáját is ugyanott szerezte, majd ismereteit a párizsi Conservatoire-on bővítette. Mesterei a két legendás finn zenepedagógus, Jorma Panula és Leif Segerstam, valamint Fürst János voltak, stílusát Sir Colin Davisnél és Jurij Szimonovnál csiszolta készre. Karmesteri diplomája megszerzése után a legnevesebb finn zenekarokat dirigálta. 2002-től Turku filharmonikus zenekarának állandó karmestere volt, egy év múlva, 28 évesen az együttes főzeneigazgatójává választották. 2006-ig töltötte be ezt a posztot, majd 2008-tól a Lappeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója és vezető karmestere volt. 2011 óta a pécsi Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, de visszajár Finnországba, emellett rendszeresen vezényel Dél-Afrikában, és sűrűn hívják többek között Németországba, Mexikóba és Franciaországba is. Művészi kifejezésmódját a virtuozitás jellemzi, interpretációi sokszínűek. Repertoárja rendkívül kiterjedt, otthonosan mozog mind a klasszikus szimfonikus darabok, mind az opera világában, valamint az oratóriumok, a kórusos művek és a balett műfajában is. A finnországi zenei életben és a finn zene magyarországi megismertetése területén végzett aktív és fáradhatatlan munkájának elismeréseként 2015-ben a finn állam a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrendjével tüntette ki, míg kiemelkedő karmesteri és csellóművészi tevékenységének elismeréseként 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

 

A nyitókoncerten először Kodály Zoltán Galántai táncok című zenekari művét hallgathatják meg az érdeklődők. Kecskemét neves szülöttje sokat foglalkozott a galántai zenészek múltjával, a darab partitúrájához 1934-ben írt előszóban ez áll: „Galántán töltötte a szerző gyermekkora legszebb hét esztendejét. Híres volt akkor a galántai banda, Mihók prímás alatt. De még híresebb lehetett száz évvel azelőtt. 1800 táján Bécsben több füzet magyar tánc jelent meg. Egyiknek címe így jelöli meg forrását: »von verschiedenen Zigeunern aus Galantha«. Ma már hírmondó sem maradt belőlük. Hadd folytassa ez a kis mű a régi galántai hagyományt.”

 

A hangverseny folytatásában Rossini fagottversenye hangzik el. Az elsősorban operaszerzőként ismert itáliai komponista viszonylag kevés versenyművet alkotott. Fagottversenye keletkezésének körülményeit nem ismerjük, megírásának ideje 1842 és 1845 közé eshet. A művet a Bács-Kiskun megyei kötődésű Lakatos György szólaltatja majd meg. A kortárs zenei élet egyik meghatározó alakja harmadikos gimnazistaként döntött úgy, hogy fagottos lesz. Egyik korábbi interjújában így mesélt erről: „Semmi munkát, energiát nem fektettem bele, és mivel mindig kitűnő voltam mindenből, továbbá maximalista, ez a helyzet zavart. Talán magamnak tartoztam azzal, hogy jobban megbecsüljem. Elmentem a kecskeméti zenekarhoz, hallgassanak meg, van-e értelme folytatni. »Mi lehetnék még?« – kérdezték. – Csillagász. »Remek ötlet, gyönyörű szakma.« Nem tört le a válasz, mint ahogy a kudarcok mindig inkább serkentettek, érdeklődtem hát tovább...”

Az est a zeneirodalom egyik legismertebb művével, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével zárul. Az orosz romantikus zene kiemelkedő alakja a darabot barátjának, a világhírű magyar hegedűművésznek, Auer Lipótnak ajánlotta, ő azonban lejátszhatatlannak tartotta, ezért a fiatal Adolf Brodszkij mutatta be. Később Auer is megváltoztatta a véleményét, többször eljátszotta, sőt a ma ismert kottakiadást is ő rendezte sajtó alá. A világ talán leghíresebb és legnehezebb hegedűszólóját ezúttal a magyar hegedűiskola jelenkorának egyik kiváló művésze, Szabadi Vilmos játssza majd. A Zeneakadémia vonós tanszékének tanszékvezető egyetemi docense korábban már több alkalommal is fellépett Kecskeméten. Így például 2006-ban egy Katona-emlékhangversenyen játszott a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral.

Az ünnepi koncertre az együttes vezetője, Gerhát László így emlékezett vissza: „Szabadi Vilmos Bartók 2. hegedűversenyének előadásával tulajdonképpen megmentette az előadást. Az eredetileg erre a műre felkért szólista lemondta a fellépést, így hirtelen kellett valakit keresnünk, aki ezt a rendkívül nehéz versenyművet nemcsak hogy tanulta, de magas színvonalon el is játssza. A közös munka nagyon jó hangulatban, gördülékenyen zajlott, fölényes virtuozitással, világos artikulációval és magával ragadó kifejezéssel lelkesítően hatott a zenekarra, nagyban megkönnyítve az egyébként igen kényes kísérő feladatot.”

A Kodály Művészeti Fesztivál nyitóhangversenyére korlátozott számban még kaphatók jegyek, melyeket az érdeklődők a Hírös Agóra Kulturális Központban (Deák Ferenc tér 1.) 14 és 19 óra között, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban (Kossuth tér 4.) 10-13 és 14-17 óra között, illetve a koncert előtt egy órával a helyszínen vásárolhatnak meg.

 

 

Élő adás