2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Adománygyűjtő koncert a Kodály Iskolában

A Kodály Iskola alapító igazgatója, Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta síremlékének felújítására szervezett gyűjtést az iskola 1972-ben és 1973-ban érettségizett két évfolyama, akiket még a legendás szakember búcsúztatott az intézményből. Az adománygyűjtés előmozdítására hangversenyt adtak péntek este az iskola művésztanárai és jelenlegi növendékei.

A hangversenyt megelőzően dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A város korábbi, kultúráért felelős alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a hungarikumok között is kiemelkedő helyet foglal el a város nagy szülöttének, Kodály Zoltánnak szellemi hagyatéka, azok a pedagógiai elvek, amelyeknek gyakorlati megvalósításában meghatározó szerepet vállalt az iskola alapító igazgatója. A képviselő elismerően szólt a civil kezdeményezésről, amely a síremlék közösségi felújítására vállalkozott.

Dömötör Zsuzsa karmester és dr. Horváth Ágnes nyugalmazott főiskolai tanár a Kodály Iskola 1972-ben érettségizett évfolyamának diákjai voltak. A mai napig abból az útravalóból táplálkoznak életük és munkájuk során, amelyet a legendás Márta nénitől kaptak. Az ő ötletük volt, hogy a 2023-ban esedékes dupla jubileumra közösségi összefogással segítsenek felújítani egykori igazgatójuk síremlékét a köztemető örök emlék parcellájában. Nem áll mögöttük alapítvány, vagy bármiféle formalizált szervezet, egyedül abban bízhattak, hogy mindazok, akik a tanítványai lehettek a Kodály Iskola létrehozójának, hasonlóan gondolkodnak.

Dömötör Zsuzsa és dr. Horváth Ágnes Budapesten élnek. Hatalmas szervezőmunkával, az illetékesek felkeresésével és bevonásával elérték, hogy az egykori igazgatónő születésének 100., halálának 50. évfordulójára a díszsírhely teljesen megújuljon. A síremlék alapját a város készítteti el saját cégével, mintegy félmillió forint értékben. A sír felépítményének újrafaragását az iskola egykori diákja, Fellegi Tamás kőfaragó mester vállalta magára, igen kedvezményes feltételekkel. A fejkő tartalmi elemeit Nemesszeghyné Szentkirályi Márta külföldön élő gyermeke, dr. mag. Nemesszeghy Lajos tervezte meg, és hagyta jóvá a kiviteli terveket. A május 13-i koncertig 1.118.475 forint gyűlt össze a nemes célra.

Az adománygyűjtő hangversenyre a szervezők a Kodály Iskola művésztanárait és jelenlegi növendékeit kérték fel. A rendkívül színvonalas programban fellépett a méltán nemzetközi hírű Aurin Leánykar Durányik László vezetésével. Brahms zongorára írott négykezes keringőiből Dömötör Zsuzsa és Madarász Éva szólaltatott meg hármat. Ősbemutatót tartott Palotás Gábor ütőhangszeres művész és Tóth Eszter szaxofonművész. Eric Lacy amerikai zeneszerző kifejezetten nekik írott művét játszották el első alkalommal a nyilvánosság előtt.

Két Doppler-művet adott elő fuvolán Pulius Emese és Polyák Zsóka, zajos sikerrel. Két virtuóz spanyol darabot játszott gitáron Bozsóki Gergely. Glinka: A pacsirta című művét a 12. osztályos Ferencz Attila Gábor zongorázta el, hatalmas közönségsikert aratva. Felkészítője Radványi Mária volt. Johann Sebastian Bach Máté passiójából mutatott be két részletet a Dratsay család Révész László zongorakíséretével. Berényi Bea és Dratsay Ákos fuvolán játszott, leányuk, Dratsay Dóra egy recitativót és egy áriát énekelt a műből.

Újabb családi program volt az Ittzés Tamás – Mudrák Marianna házaspár fellépése, amelyen Ittzés Tamás ezúttal dalszerzőként mutatkozott be. Három szerelmes dalának szövegét Buda Ferenc, Radnóti Miklós és Ady Endre versei adták, Mudrák Marianna ihletetten hiteles tolmácsolásában.

A hangverseny Johann Sebastian Bach Menyegzői kantátájának szoprán áriájával ért véget. A zongoránál Révész László ült, hegedűn Ittzés Tamás működött közre, az énekes Mudrák Marianna volt. A koncert záró számaként a közönség elénekelte Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta kedvenc népdalát, A csitári hegyek alatt címűt.

A szervezők a jövő évi síremlékavatást megelőzően újabb hangversenyt terveznek a legendás igazgatónő emlékére.

Élő adás