2022. Szeptember 24. Szombat  Gellért

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Novum Kamarazenekar adott koncertet a Cifrapalotában

Pergolesi Úrhatnám szolgáló című vígoperája zendült fel ma este a Cifrapalota Pávás termében a Novum Kamarazenekar, valamint Altorjay Tamás, Mondok Ivett és Szűcs Dominik előadásában. Az esten Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is beszédet mondott.

A zsúfolásig megtelt termet igazi barokk hangulat hatotta át, a gyönyörű Pávás terem tárva nyitva tátongó ablakain keresztül pedig Pergolesi életének egyik fontos helyszínét, Nápolyt megidézve még az utca népe is részesülhetett a meleg nyári este koncertélményéből. 

Az előadást Gyalus Erika, a kamarazenekar művészeti vezetője vezette be, aki elmondta, hogy a zenekar éppen ötéves születésnapját ünnepli, s a 101. koncertjük a ma esti. Köszönetet mondott a kamarazenekar eddigi áldozatos munkájáért, hogy igazi közösségként tudtak együttműködni az elmúlt években, majd a neves előadók rövid bemutatása után megtudhattuk, hogy a műsoron szereplő Pergolesi-darab az egyik első opera buffa (vígopera). Az úrhatnám szolgáló című rövid, két felvonásos vígoperát 1733-ban írta az olasz zeneszerző-karmester. Az új operastílust teremtő darabot eredetileg egyik opera seriája felvonásszüneteibe iktatta be, majd olyan nagy sikert aratott, míg a fő darab feledésbe merült, a kétfelvonásos mű azóta is rendre nagy sikert arat.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a járvány után ismét lehetőség adódik szabadon kulturális-közösségi együttlétekre. Kiemelte, hogy a zene, s személes kedvence, a barokk zene, különösen fontos szerepet tölthet be e járvány-közeli időszakban, hiszen nyugalmat, a böcsességet közvetít. A koncert-élményt fokozta, hogy a szereplők mindenki meglepetésére a közönség soraiból perdültek elő, s hangjukkal, a teremben körbe járva tökéletesen betöltötték, sokdimenzióssá varázsolták a teret. A kuriózumnak számító koncert magyar nyelven hangzott el, így a cselekmény azok számára is követhető volt, akik nem ismerték a történetet. A kecskeméti közönség igazán hangulatos, színvonalas estének lehetett részese ma este.
 

Altorjay Tamás: A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán 1998-ban és 2000-ben kamaraművész, illetve énekművész diplomát szerzett. Énektanárai Berdál Valéria, Adorján Ilona, D. Szécsi Edit és Sinkó György voltak. 1989-től a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának tagja, operaszerepei mellett dal- és oratóriuménekes is. 2002 óta tanít Kecskeméten a Kodály Szakközépiskolában, 2008-tól Szegeden a Zeneművészeti Karon. Hazai társulatokkal szerepelt belföldön és Európa számos országában (Olaszország, Franciaország, Szlovénia, Nagy-Britannia, Hollandia, Svájc, Ausztria, Szlovákia), illetve Egyiptomban. Több ízben választották Az évad énekesének (1996, 2003, 2006, 2015), 2006-ban Dömötör díjat, 2008-ban Artisjus díjat, 2014-ben Offenbach emlékérmet, 2016-ban Gregor József emlékplakettet
Mondok Yvette szopránénekesnő 2007-ben szerezte meg énekművész diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán. Repertoárján ott találhatjuk az Éj Királynőjét, a Varázsfuvolából, a Szöktetés a szerájból Konstanzáját vagy épp Donizetti Lammermoori Luciáját. Olyan tenorok oldalán láthatta viszont a közönség, mint a Kossuth-díjas Kiss B. Atilla és Molnár András.
A szoprán életében a 2014-es év jelentette a fordulópontot. Ekkor figyelt fel hangjára a világhírű zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás, akivel közös munkájuk megkoronázásaképp több alkalommal is közös koncertet adtak a Zeneakadémia Nagytermében.
Az énekesnő számos külföldi előadást is maga mögött tudhat. 2014 őszén közös koncertet adott Kínában Szilasi Alex zongoraművész oldalán, de feltűnt az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt sikeres turnéprodukcióban is, a János vitézben mint Francia királylány.

Élő adás