2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Életre kel az állatvilág

Saint-Saëns Az állatok farsangja című, kamarazenekarra és két zongorára írt humoros fantáziájával folytatódik vasárnap délelőtt a Hírös Agóra családi koncertsorozata. Minden idők egyik legnépszerűbb, gyerekek által is kedvelt darabját Papócsi Róbert irányításával a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjai szólaltatják meg, a mesélő ezúttal is Lukácsházi Győző lesz. Az Ifjúsági Otthonban január 12-én 11 órakor kezdődő matinéra az ifjakat és az örökifjakat egyaránt várják a szervezők.

A farsang télbúcsúztató hagyomány. Különböző kultúrákban különböző szokások alakultak ki, lényegük mindig egyfajta mulatságot, az élet hétköznapjaitól való elszakadást jelentett. Saint-Saëns Az állatok farsangja című kompozíciója állatokról és emberekről egyaránt szól, játékos és helyenként csintalan görbe tükröt tartva magunk elé.

A tizennégy tételes zoológiai fantáziát a szerző nem a nyilvánosságnak szánta, hanem csak egy szűk baráti körnek, ezért is tartottak belőle magántársasági bemutatót. A darab sikerének híre az éppen Párizsban tartózkodó Liszt Ferenchez is eljutott, akinek kérésére – szintén magántársaságban – megismételték a mű előadását. A darabban az állatportrék mögött jól felismerhetőek bizonyos emberi tulajdonságok, néhány esetben híres zeneművek paródiái is. Több dallamból ráismertek kollégáikra a hallgatók, ám mivel Saint-Saëns nem írta oda, hogy kiket parodizált, és pont a mű paródia jellege miatt haláláig megtiltotta a mű előadását, sok esetben nem derült ki, hogy kit, s milyen zeneművet is rejt egy-egy jelmez.

Az „állattani fantázia” oroszlánüvöltéssel, szamárordítással és kotkodácsolással indul, majd az oroszlán királyi indulója következik. A folytatásban többek között a baromfiudvar és a madárház lakóival, valamint a vadszamarakkal, a teknősökkel, az elefántokkal, a kengurukkal és a hattyúval ismerkedhetnek meg a hallgatók.

Camille Saint-Saëns csodálatos muzsikájában január 12-én a Hírös Agóra Zenét hallgat a család című komolyzenei matinéjának résztvevői is gyönyörködhetnek majd. – Az előadás első perceiben előbb a hangszereket fogjuk bemutatni a gyerekeknek, de kiemelve a tételekből elhangzanak majd a főbb zenei motívumok is, így később már külön örömöt fog jelenteni nekik, amikor fölismerik például az oroszlán üvöltését vagy a szamarak jellegzetes ordítását. A mű megértését segítik Lukácsházi Győző humoros ismertetői is, így azután garantáltan élvezetes előadásban lesz majd részük a matinéra érkező családoknak – mondta Papócsi Róbert, az előadás dirigense, akit régi ismerőse, fúvós kollégája, Földi Jácint zenekari titkár ajánlása alapján hívták meg az előadásra a kecskeméti szimfonikusok.

A pályafutását fúvósként kezdő, később karmesteri diplomát is szerző Papócsi Róbert 1974. augusztus 8-án Nagykanizsán született. Kilencéves korától kürtön tanult. A nagykanizsai zeneiskolába és a váci zeneművészeti szakközépiskolába járt, majd Pécsett, a zeneművészeti   főiskolán végzett kürt szakon. Diplomája átvétele után a fővárosban, az Operettszínház zenekarában játszott, mellette a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában avatta be a gyerekeket a kürt megszólaltatásának rejtelmeibe. Később karmesteri tanulmányokat is folytatott. Pécsett egy fúvóskarnagyi képzést végzett el, azután Bécsben, a Richard Wagner Konzervatóriumban tanult. Mestervizsgakoncertjét is az osztrák fővárosban tartotta: 2018 májusában a Palais Auerspergben Johann Strauss A denevér című operettjét dirigálta. Pécsi diákévei után Kaposváron tanított, majd négy évig egy kairói szimfonikus zenekarban játszott. 2011 óta Bécsben él. Alma materének professzora, három fúvószenekar vezető karmestere, illetve több szimfonikus zenekartól is kap dirigensi feladatokat. Magyarországon is szívesen koncertezik, az elmúlt években szülővárosa zenei együtteseinek élén is láthatták a zeneszeretők.

A családi matiné zenekari próbái már elkezdődtek, a vasárnap délelőtti előadásig több közös próbát is tart a zenekar és a vendégkarmester. – Szerda délelőtt találkoztam először a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaival. Szuper jól sikerült az első próba. Amit kértem, mindent megcsináltak, sőt, néhol még többet is. Ráadásul nagyon szépen haladtunk, egy kivételével a mű összes tételét átjátszottuk. Bevallom, nem számítottam erre, úgyhogy nagyon elégedett vagyok az eddigi közös munkával – összegezte első benyomásait Papócsi Róbert.

Vasárnap délelőtt az Ifjúsági Otthonban életre kel tehát az állatvilág. Saint-Saëns népszerű alkotása kicsiknek és nagyoknak is maradandó élményt jelent majd.

Élő adás