2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Gyönyörű dallamok régi és új feldolgozásban

A zenei világnap alkalmából vasárnap este ünnepi hangversenyt ad az Ars Nova Énekegyüttes. A dr. Kiss Katalin vezette kórus egy-egy közismert, ősi éneket több zeneszerző művén keresztül mutat majd be. Az evangélikus templomban 18 órakor kezdődő hangversenyen az egyik megszólaltatott darab alkotója, Kálmán Tamás is közreműködik.

– A zeneszerzők megöröklik az elmúlt századok zenei hagyományát, és abból építkeznek a saját művészeti filozófiájuk, képességük vagy tehetségük szerint. A vasárnap esti koncertünkön néhány ikonikus dallamot és azok további életét mutatjuk be – mondta a koncertre készülve dr. Kiss Katalin, az Ars Nova Énekegyüttes alapító karnagya. – Így például elhangzik majd egy 12 századi gregorián himnusz, egy Mária-ének, amelynek a latin címe Alma Redemptoris Mater és ennek a darabnak a feldolgozása Palestrina, illetve Orbán György keze nyomán. Azután a talán legszebb Luther-dallamot – A mélységből kiáltok hozzád, Uram – hallgathatják meg az érdeklődők úgy, ahogyan az Bachot és Mendelssohnt megérintette. De megszólaltatunk majd egy másik, szintén 16. századi dallamot is VIII. Henrik angol király és barátunk, korábbi énekestársunk, Kálmán Tamás zeneszerző „átiratában”.

A hangversenyen több, az énekegyütteshez és Kecskeméthez szorosan kötődő vendégelőadó is közreműködik: a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának klarinétegyüttese mellett Mali Katalin orgona-, Nicholas Benda oboa-, Kálmán Tamás gitár- és Chen Yun zongorajátékában gyönyörködhetnek majd a zeneszeretők. Az evangélikus templomban 18 órakor kezdődő koncertre a belépés díjtalan.

Élő adás