2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hangszert a kézbe Kecskeméten

Szombatig különleges hangulatú roadshow várja a zene iránt érdeklődőket a Hírös Agórában. A Hangfoglaló Program és a Hangszeresek Országos Szövetsége közös, Hangszert a kézbe címet viselő rendezvényén a nebulóknak a rossz (hang)jegyektől sem kell félniük. A zenei játszótér célja, hogy a gyerekekben megpendüljön a hangszerek iránti érdeklődés.

Három napig hangszerek tömege és zenélő gyerekek lepik el a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központot. Az intézmény ad helyet a Hangszert a kézbe programsorozat 46. állomásának. A Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjának és a Hangszeresek Országos Szövetségének roadshowja Kecskeméten is nagy sikert aratott.

– A Hangszeresek Országos Szövetsége biztosítja az eszközöket, előadásokat. Már a 46. állomásként másodjára érkeztünk el Kecskemétre, most már 107 ezer látogatója volt a programnak. Azt kell róla tudni, hogy ez egy ökumenikus hangszerkiállítás. Mi zenei játszótérnek nevezzük és a napi működésünk során tartozik még 16 rendhagyó énekóra is a programhoz – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára.

A könnyűzene hangszereit, hangszertörténetet mutatják be és interaktív foglalkoztató programokat tartalmaznak. A gyerekek és érdeklődők zongorákat, húros hangszereket, keverőpultokat és dobfelszereléseket is kipróbálhatnak egészen október 16-ig. A rendezvény megnyitóján Andrásik Remo és Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte a vendégeket. A polgármester beszédében kiemelte, hogy Kecskemét iskolái kiváló alapot adnak a zenei tanulmányokhoz, emellett pedig felidézte saját hegedű és zongoratanulási élményeit is.

– Ahogy az életkorban előrehaladnak, úgy fordulnak a könnyűzene irányába egyre jobban fiataljaink és azt gondolom, hogy ez az a lépcsőfok, ahova tovább lehet lépni és még jobban elmélyülni a zene világába, hiszen azért Kodály is elsősorban azt szerette volna, hogy a zenén keresztül közösséget tudjunk építeni, amin keresztül az érzéseinket ki tudjuk fejezni – mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A Hangszert a kézbe program gyakorlatilag bevonja a gyerekeket a hangszerek világába. Olyan ízelítőt kaphatnak, ami megtanítja nekik, hogy nem is olyan nehéz elkezdeni zenélni és ez sokszor csak egy döntés kérdése.

– Kodály városában szerintem máshogyan fogalmazunk a zenéről. Egyrészt művészként, másrészt vezetőként is úgy vélem, hogy edukációs tartalmai roppant fontosak és az a kodályi mondat, hogy „Legyen a zene mindenkié” egy olyan alapállás, amihez meg kell adni a lehetőséget és az eszközt. – mondta Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója,

A város, az Agóra és a program azt szeretné megteremteni, hogy az elsősorban klasszikus zenéhez szocializálódott Kecskeméten találja meg útját a könnyűzenei is. A kettő közti vékony mezsgye a hírös város különleges képességévé is válhat a későbbiekben – fogalmazott Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója.

 

Élő adás