2019. December 15.   Valér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ifjú tehetségre várva – Ránki Fülöp is fellép a Kodály Művészeti Fesztiválon

Az új magyar zongoristanemzedék kivételes tehetségű fiatal művésze, Ránki Fülöp ad szólóestet július 25-én Kecskeméten. A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ színháztermében 20 órakor kezdődő hangversenyen többek között Kodály Zoltán és Liszt Ferenc művei csendülnek majd fel.

„Nem volt hibátlan, szerencsére, ám nagyon is hiteles, őszinte, mindenféle modorosságot és hivalkodást mellőző, már-már filozofikus, amiről sejthetjük, honnan is ered, s egyre kíváncsibbak lehetünk, merre tart” – jellemezte Ránki Fülöpöt néhány hónappal ezelőtt zeneakadémiai koncertje után egyik kritikusa, míg máshol így írtak róla: „Az utóbbi években feltűnt a magasan jegyzett művészek sorában egy olyan zongorista, aki műsoraival nem a csillogást, a hírnevet keresi, hanem szolgál: szolgálja a zenét, a művészetet, a közönséget.”

 

NÉVJEGY

Ránki Fülöp 1995 márciusában született Budapesten. Már három-négy évesen nagy érdeklődést mutatott a zongorázás iránt. Zongoratanára nyolcéves korától Becht Erika volt, de 2011 őszétől Hambalkó Edittől is vett órákat. Számos növendékhangversenyen lépett fel, és 2005-ben, valamint 2007-ben egy-egy országos zeneiskolai zongoraversenyen korcsoportjában a legmagasabb pontszámmal kapott kiemelt nívó-, illetve I. díjat. Énekelt a Rádió Gyermekkórusában, 2008-ban pedig az országos zeneiskolai szolfézsversenyen korcsoportjának I. díjasa lett, ezenkívül az egész verseny nagydíját is elnyerte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jandó Jenő, Lantos István és Wagner Rita irányításával folytatta tanulmányait, a mesterszakot is elvégezve tavaly vehette át diplomáját. Rendszeresen ad koncerteket Magyarország legfontosabb koncerttermeiben, de fellépett már Portóban, Rómában, Münchenben, Bécsben, Isztambulban, franciaországi és japán zongorafesztiválokon is. Szólistaként többek között Berkes Kálmán, Hamar Zsolt, Keller András, Kocsis Zoltán és Gilbert Varga karmesterekkel dolgozott együtt. Szüleivel, Klukon Edittel és Ránki Dezsővel közösen is koncertezett már. Játszott Dukay Barnabás háromzongorás műveinek ősbemutatóján, illetve Olivier Messiaen két jelentős zenekari művének magyarországi premierjén is. 2016-ban Junior Prima Díjjal, 2017-ben a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjával jutalmazták.

Ránki Fülöp a fiatal magyar zongoristageneráció egyik legmarkánsabb tehetsége, játékával csütörtök este a kecskeméti zeneszeretők is megismerkedhetnek. Az ifjú művész előadásában magyar zeneszerzők műveit hallgathatja meg a nagyérdemű. Műsorválasztásakor Ránki Fülöp a „hely szellemére” is tekintettel volt, hiszen az est első részében Kecskemét szülöttje, Kodály Zoltán darabjait játssza majd. A neves zenepedagógus életművéhez a fiatal tehetség nemrég egy különös produkció révén – a „A mi Kodályunk” című film egyik főszereplőjeként – is közel került.

A Magyar Művészeti Akadémia által finanszírozott alkotás egyszerre dokumentumfilm és fikció – Petrovics Eszter rendezésében két fiatal muzsikus szemszögéből és egy száz éve elhangzott koncert apropóján ismerhetjük meg a 20. század egyik legjelentősebb muzsikusának egy kevéssé ismert arcát. A közel 100 perces film Kodály Zoltán gyermekkorát és fiatalkorát dolgozza fel, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba. A produkcióban kulcsszerepet kapott két fiatal zenész – Devich Gergely csellóművész és Ránki Fülöp zongoraművész –, akik nemcsak megszólaltatják Kodály darabjait, de a Kodályhoz köthető helyszíneken barangolva izgalmas gondolatokat is megosztanak egymással és a nézőkkel a zeneszerző életéről és műveiről. A filmalkotás a tervek szerint fesztiválokon mutatkozik be és hamarosan a televízióban is látható lesz.

 

A kecskeméti koncerten először Kodály Meditáció Debussy egy motívuma fölött című darabját, azután az 1907-ben komponált Valsette-et játssza majd el Ránki Fülöp, míg a Kodály-blokk végén a Kilenc zongoradarab csendül fel – ez utóbbi mű egyébként több mint 100 évvel ezelőtt, a filmben említett szerzői esten is elhangzott.

Ezt követően Stark János Mátyás Toccatáját hallgathatják meg az érdeklődők. A fiatal kortárs zeneszerző és a Junior Prima-díjas zongoraművész közötti szakmai kapcsolat nem új keletű: a két ifjú tehetség 2015 tavasza óta alkot állandó szonátapárost, Wagner Rita zeneakadémiai kamaraosztályába is jártak. Közös koncerteket adtak többek között a Régi Zeneakadémia Kamaratermében, a BMC-ben és a Vigadóban is.

A hangverseny második felében Ránki Fülöp műsorában Liszt Ferenc művei szerepelnek. A fiatal művész egy korábbi interjúban így beszélt Liszthez fűződő viszonyáról: „Különlegesen szoros lelki kapcsolatot érzek vele. Azt hiszem, egész életemben példaképként és útmutatóként tekintek majd rá mind emberi, mind zenei, mind zongorázási szempontból.” Ezúttal Liszt két kórusmű – Allegri Miserereje és Mozart Ave verum Corpusa – ihlette nagyzenekari fantáziájának zongoraátiratát, illetve két legendáját – Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak, valamint Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár –  szólaltatja meg.

A koncert helyszíne eredetileg a Református Újkollégium lett volna, a várható nagy hőség miatt azonban a csütörtök esti zongoraestet is a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ színháztermében tartják majd meg. A hangversenyre még kaphatók jegyek, melyeket az érdeklődők a Hírös Agóra Kulturális Központban (Deák Ferenc tér 1.) 14 és 19 óra között, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban (Kossuth tér 4.) 10-13 és 14-17 óra között, illetve a koncert előtt egy órával a helyszínen vásárolhatnak meg.

   

 

 

Élő adás