2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Kálmán Lajos Népdaltalálkozóval lezajlott a népzenei fesztivál nyitánya

A város tizenegy intézményéből 20 kis énekes érkezett pénteken délelőtt az Kálmán Lajos Óvodába, mivel itt rendezték meg a Kálmán Lajos Népdaltalálkozót. Ennek keretrendezvényén, a 31. Kecskeméti Népzenei Fesztiválon október 1-től 3-ig a Deák téren és a Hírös Agórában is minden a népzenéről, kultúráról és a néptáncról fog szólni. A programsorozathoz kapcsolódóan a mai napon a Piarista Általános Iskola sportcsarnokában tartott különleges előadást a Kecskemét Táncegyüttes.

Idén is énekszóval emlékeztek Kálmán Lajosra a város óvodái a róla elnevezett népdaltalálkozón a Kálmán Lajos Óvodában. A város tizenegy intézményéből 20 kis énekes érkezett pénteken délelőtt az óvodába, itt rendezték meg ugyanis a Kálmán Lajos Népdaltalálkozót. A zsűrizésben a hagyományok szerint részt vett Kálmán Lajos lánya is. Az ovis pacsirtákat Kőváriné Kis Katalin intézményvezető köszöntötte. Ezután Engert Jakabné alpolgármester kívánt sok sikert a kicsiknek, majd hozzátette, fontos, hogy itt a népdalokon keresztül egy néphagyományt teremtsünk. A találkozó célja, hogy népdalkincsünk minél több óvodáshoz eljusson, éppen ezért a gyerekek produkcióit nem rangsorolták. Mindenki kapott ajándékot, és idén is kiderült, kik lettek arany vagy ezüst torkú énekesek.

A Kecskeméti Piarista Általános Iskola tornatermében a Kecskemét Táncegyüttes két tagja mutatta be a gyerekeknek a néptánchoz kapcsolódó érdekességeket és mozdulatokat. A Kálmán Lajos Népdaltalálkozó első két napján általában hagyományőrzők tartanak rendhagyó órákat. A Kecskemét Táncegyüttes táncokkal és zenével mutatta be a helyi kultúrát, hiszen 100 éve született Kálmán Lajos. Az ő tiszteletére az egész népzenei találkozó a gyűjtéseiből épült fel.

- Azt tapasztaljuk, hogy régen kicsit ciki volt a néptánc, de most már egyre többen vagyunk néptáncosok. Ez köszönhető a Felszállott a Páva műsornak, iletve köszönhető annak, hogy most a hagyományok háza is egy hatalmas online felülettel jelentkezik, illetve a pandémia által az online világba kényszerített gyermeket is könnyebb megszólítani - mondta Böde István, a Kecskemét Táncegyüttes művészetivezető-helyettese, tánckarvezetője.

A gyerekeknek vicces játékokon keresztül mutatták be a néptáncot, tanulhattak a népi kultúráról és a ruházatról, majd maguk a gyerekek is kipróbálhatták a táncokat. Október 1-től 3-ig a Deák téren és a Hírös Agórában is minden a népzenéről, kultúráról és a néptáncról szól. Az elkövetkező napok különleges programjairól a hirosagora.hu oldalon tájékozódhatnak.

Élő adás