2021. Június 17. Csütörtök  Laura

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskeméti kitüntetettek az idei KÓTA-díjasok között

Január 22-én este online ünnepség keretében adták át az amatőr kórusélet legrangosabb kitüntetéseit. A KÓTA-díjakat, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, immár 18. alkalommal ítélték oda az amatőr kórus- és népzenei életben kiemelkedő művészeti és közösségi munkát végző személyiségeknek, együtteseknek. Az ünnepeltek között három kecskeméti zenepedagógus, Ito-Illés Naomi, Sulczné dr. Bükki Éva és Sulcz Ferenc is szerepelt.

Ito-Illés Naomi mecénás kategóriában kapott díjat. A Kecskeméten élő zenetudós, zenetanár, fordító 1976-tól a Kodály Intézetben tanult, majd férjhez ment Illés Attila bábművészhez. Később éveken át Japánban élt, ahol Kodály Zoltán elvei alapján tanított, férje pedig a barátság nagyköveteként ápolta a Kecskemét és Aomori között formálódó kapcsolatot. 2004-ben visszatértek Magyarországra, azóta a hírös városban élnek. Naomi számos magyar zenetanár vendégtanítási munkáját szervezte Japánban; karvezetők, zeneszerzők kurzusain tolmácsolt, koordinálta a továbbképzéseket. Publikációit a Kodály-módszer elkötelezettjeként adta közre. Évtizedekkel ezelőtt a Kardos Pál vezette Szegedi Bartók Kórus, jelenleg az együttes utódaként 2006-ban alakult Bartók Női Kar tagja.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, azaz a KÓTA elismerését vehette át népzenei kategóriában Sulczné dr. Bükki Éva gyermekorvos, zenepedagógus és Sulcz Ferenc is, akik a kecskeméti Mátyás Király Citerazenekar és egy több csoportot átfogó, működtető népzenei műhely alapítói, példaértékű vezetői, emellett a Csutorás Táborok állandó, meghatározó oktatói, szervezői, több Aranypáva-díjas együttes és szólista tanárai, a magyar népzene hiteles tolmácsolásának képviselői idehaza és külföldön.

Kecskemét percről percre

Élő adás