2021. Június 17. Csütörtök  Laura

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kiadvány készült a 133 éves kórus születésnapjára

Sajtóbeszélgetést szerveztek a Kecskeméti Kodály Kórus 133 éves születésnapi kiadványáról péntek délelőtt a Wojtyla ház különtermében. A vegyeskar vezetősége a krónikás füzettel jelezni szeretné, hogy a két világháborút megélt, nagy múltú kórus a koronavírus miatti kényszerszünet ellenére is él, létezik és a jövőben is szeretne részt venni a város életében. 

133 év történetét nehéz volna pártíz oldalba sűríteni, nem is ezt kísérelte meg Koloh Elek, a Kecskeméti Kodály Kórus születésnapi kiadványának szerkesztője. Néhány emlékkép, történet és vélemény fért csupán a rövidke füzetbe. Mindezekből jól rekonstruálható, hogy a nagy múltú kórus igazi közösség egyben.

A kórus 1888. március 9-én alakult. Ennek apropóján gondolta kezdeményezte a kórus elnöke Simon István, illetve a vezetőség, hogy ebből az alkalomból egy kiadványt szerkesszenek. A krónikás füzet  a közelmúltra, a jelenre, illetve a jövőre koncentrál.

Az énekkar kezdetben az iparosoknak volt a kórusa és sokáig csak férfiak énekeltek benne. 1945 után Kodály Zoltán engedélyt adott arra, hogy a kórus felvegye a nevét - az országban másodikként kapta meg a Kodály nevet a kórus. A kórus 1977-ben alakult át vegyeskarrá, azóta is így működik.

Bár a jelenleg körülbelül 30 tagból álló kórus próbái  leálltak a járvány miatt, az énekesek már alig várják, hogy újra találkozhassanak.

Beszélgetés és részletes beszámoló a Kecskeméti Televízió Kiemelő című műsorában:

Kecskemét percről percre

Élő adás