2019. November 13. Szerda  Szilvia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Koncert a zenei megújulás jegyében

Kórushangversennyel folytatódott szerda este a 34. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál. Az Újkollégiumban megtartott koncerten Gabrieli, Monteverdi, Schütz, Vivaldi és Orbán György műveiben gyönyörködhettek a hírös város zeneszeretői.

Útkereső, az újításra fogékony zeneszerzők alkotásaiból állították össze a szervezők a tavaszi fesztivál szerda esti koncertjének anyagát. A hangverseny első részében a Laczkó János vezette Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus a kora barokkban élt zeneszerzők műveiből válogatott. Előbb Giovanni Gabrieli Jubilate Deo című művének hatszólamú, orgonakíséretes átiratát, azután Claudio Monteverdi Lamento d’Arianna című sorozatából az O, Teseo tételt, majd Heinrich Schütz Lobe den Herren, meine Seele című motettáját énekelték. A velencei Szent Márk-székesegyházhoz kötődő, műveikben, szellemiségükben valami újat képviselő komponisták közül utoljára Antonio Vivaldi F-dúr fuvolaversenyének két tétele hangzott el. A művet Pulius Emese fuvolaművész, Sipos Gábor Gergő gordonkaművész és Révész László orgonaművész adta elő.

Az est zárásaként Orbán György egyik művéből hallgathattak részleteket az Újkollégiumban szép számban megjelent érdeklődők. Az erdélyi származású Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző talán kevésbé ismert, 11. számú miséjének három tételét – a szerző engedélyével nem az eredeti sorrendben, hanem a versenyműveknél megszokott gyors-lassú-gyors tételrendet idézve –, a Kyriét, azután a Benedictust és végül a Gloriát szólaltatta meg a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus, az énekkar korábbi tagja, Illényi-Szappanos Edit énekművész, valamint a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult alkalmi vonósegyüttes.

 Varga Géza

 

Kecskemét percről percre

Élő adás