2021. Június 17. Csütörtök  Laura

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kortárs zenei tevékenységükért díjazták Ittzés Tamást és Nemes László Norbertet

Tíz zenetanárt és tíz előadóművészt díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2020. december 11-én. A kitüntetettek között két kecskeméti is szerepel: Ittzés Tamás egyetemi docens, hegedű- és kamarazene tanár, jazz zenész, komponista, valamint Nemes László Norbert egyetemi tanár, a kecskeméti Kodály Intézet igazgatója, zenepedagógiai kutató, karnagy.

Az Artisjus szerzői egyesület olyan előadóművészeket ismert el, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint azokat a tanárokat díjazta, akik kiemelkedő munkát végeznek a zenei oktatásban.

A Zenetanári Díjjat azok a zenepedagógusok kapják, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

A kecskeméti díjazottak:

Ittzés Tamás: Egyetemi docens, hegedű- és kamarazene tanár, jazz zenész. Komponistaként is tevékenykedik komolyzenei és jazz területen. Először hegedülni, majd zongorázni tanult, a Zeneakadémián a hegedű szakot 1993-ban végezte el. 2009-ben szerzett doktori fokozatot, 2007-től tanít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, mellette itthon több bemutató tanítást, az USA több egyetemén pedig mesterkurzusokat tartott. Jazz-muzsikusként is aktív: a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band alapítója és vezetője, hazai és nemzetközi fellépések, díjak fűződnek nevéhez. Pedagógusként a széles látókörű, kreatív oktatási formák elkötelezettje, továbbképzések, konferenciák közkedvelt és gyakori meghívottja.

Nemes László Norbert: Egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneakadémia professzora, 2008 óta a Zeneakadémia Kodály Intézetének igazgatója. Tanári munkája mellett a MTA és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös zenepedagógiai kutatási programjának vezetője. Gazdag előadóművészi pályát mondhat magáénak: 12 éven át volt a Magyar Rádió Gyermekkórusának társkarnagya, 2014 szeptembere óta az Új Liszt Ferenc Kamarakórus művészeti vezetője. 2018-ban Erdei Péter Érdemes Művésszel közösen megalapította a Nemzeti Ifjúsági Kórust. Világszerte tart mesterkurzusokat, valamint elméleti és gyakorlati szemináriumokat. Előadóművészi tevékenysége elismeréseként 2005-ben Bartók-Pásztory-díjat kapott. 2017 márciusában a Magyar Érdemkereszt Aranykeresztjével tüntették ki. A Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke, a skót Nemzeti Ifjúsági Kórus zenepedagógiai programjának védnöke, a Brit Kodály Akadémia tiszteletbeli tagja.

(A Dalszerző.hu alapján)

Kecskemét percről percre

Élő adás