2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Krakkói orgonaművész játszik a Nagytemplomban

Neves lengyel orgonaművész, Marek Stefański orgonaestjét tartják meg péntek este a Nagytemplomban. A 19 órakor kezdődő hangversenyre a belépés ingyenes, de a zeneszeretők adományait a társszékesegyház orgonájának felújításához a szervezők örömmel fogadják.

Az immár 12. évadánál tartó Évszázadok Muzsikája elnevezésű koncertsorozat péntek esti fellépője az egyik legismertebb, legaktívabb lengyel orgonaművész lesz. Marek Stefański 1969-ben Rzeszówban született. A Krakkói Zeneakadémián – Joachim Grubich tanítványaként – 1994-ben végzett kitüntetéssel. A koncertezést már egyetemi évei legelején elkezdte, a Krakkói Akadémiai Kórus orgonistájaként kétszer is bejárta az európai országok többségét. Később Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben is fellépett. Nagy sikerrel, számos díjat nyerve szerepelt a nemzetközi egyház- és orgonazenei fesztiválokon, többek között I. díjat kapott a rangos European Forum d’Art Sacre seregszemlén. 1996 óta a krakkói Mária-templom orgonistája, 1999 óta mint adjunktus a Krakkói Zeneakadémia Orgona Tanszékén is tanít.

A krakkói Mária-templom (más néven: Áldott Szűz Mária Mennybemenetele-bazilika, lengyelül: Kościół Mariacki, illetve Kościół archiprezbiterialny Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Krakowie) 1962 óta a basilica minor („kisebb bazilika”) pápai kitüntető cím birtokosa, a város és egész Lengyelország egyik leghíresebb műemléke. A gótikus stílusú templom a 14-15. században épült. Krakkó főterén, a Rynek Główny északkeleti sarkán, a Mária téren (Plac Mariacki) áll.

Marek Stefański egyik fő törekvése a lengyel orgonamuzsika, főként a XX. századi művek népszerűsítése. Péntek esti kecskeméti koncertjének műsorán is több honfitársa alkotása hangzik majd el. Az est első részében Mieczysław Surzyński két művét játssza, majd két német komponista, Josef Gabriel Rheinberger és Gustav Adolf Merkel darabjait hallgathatják meg előadásában az érdeklődők. A hangverseny zárásaként ismét egy 20. századi lengyel zeneszerző művét, Feliks Nowowiejski g-moll orgonaszimfóniáját szólaltatja meg Marek Stefański.

A 19 órakor kezdődő hangversenyre a belépés díjtalan, az adományokat a szervezők a Nagytemplom orgonájának felújítására szánják.

Élő adás