2022. Január 27. Csütörtök  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Pusker Júlia hegedűművész Kecskeméten koncertezett

Hosszabb idő után lépett fel újra szülővárosa közönsége előtt Pusker Júlia, a Kecskemétről indult, nemzetközi hírű fiatal hegedűművész. Szabó Ildikó gordonkaművésszel Brahms kettősversenyét játszották.

Január 13-án Brahms-művekkel folytatódott a Filharmónia Magyarország Kodály bérletsorozata a Hírös Agórában. Ezúttal a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara volt a vendég, élükön a Kossuth-díjas, A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Vásáry Tamás karmesterrel. A két részből álló hangverseny első felében Brahms hegedűre és gordonkára írott, a-moll kettősversenye hangzott el, két kiemelkedően tehetséges, fiatal előadóművész, Pusker Júlia és Szabó Ildikó tolmácsolásában.

Brahms utolsó szimfonikus műve egy hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel tarkított, nagy barátság helyreállításának kísérlete. A hegedű és a cselló párbeszédében két korosodó férfiú – a hegedűművész Joachim József, és az őt megsértő és a darabbal kiengesztelni akaró Johannes Brahms dialógusa mutatkozik meg a zene nyelvén.  A két fiatal szólista egészen új színekkel vázolta fel az idősödő urak közötti üzenetváltást. Pusker Júlia és Szabó Ildikó most lépett fel közösen első alkalommal, Szabó Ildikó ráadásul beugróként, de hangos ovációval fogadott produkciójuk valószínűsíti, hogy keresni fogják a további közös muzsikálás lehetőségét.  

A koncert második részében a zeneszerző 2., d-dúr  szimfóniája szólalt meg, amelyet 1879-ben, egy pesti koncerten személyesen  Brahms vezényelt, nagy sikerrel. A korabeli sajtó azt írta a műről és szerzőjéről, hogy Beethoven óta nem írtak ilyen szimfóniát. A közönség hosszan ünnepelte e fantasztikus hangzást produkáló zenekart és a városban különösen nagy tiszteletnek örvendő Vásáry Tamást. A Brahms koncertről a keddi Múzsában láthatnak majd hosszabb összeállítást, benne a két szólista interjújával.

Élő adás