2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Születésnapját ünnepelte a Kodály Iskola – Videóval

71 évvel ezelőtt csöngettek be először az ÉZI-ben. Az ünneplők a csütörtök esti születésnapi hangversenyen megemlékeztek az iskola alapításáról, az intézményt elindító Nemesszeghy Lajosnéról és későbbi kollégáiról, és persze szép muzsikában, kórusművekben és hangszeres zenében is gyönyörködhettek a megjelentek.

A kecskeméti Ének-Zenei Általános Iskola igazgatója, Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta rövidre szabott életének felét szánta arra, hogy Kodály Zoltán alapelveit a gyakorlati iskolaszervezésben megvalósítsa. Sok-sok nehézséget és hivatalos akadályt leküzdve 1950 őszén indította el Kecskeméten az ország első ének-zenei általános iskoláját. Az első tanítási napot 1950. október 27-én tartották meg, erre is emlékezve immár évtizedek óta október második felében  születésnapi koncertet szerveznek az iskolában. A vírushelyzet miatti korlátozások miatt tavaly csak az online térben tudtak ünnepelni, idén azonban ismét kinyílhattak az iskola alapítójáról elnevezett díszterem kapui, és az érdeklődő zeneszeretők élőben hallgathatták meg az intézmény diákjainak műsorát.

Az ünnepség a Kodály-, Csokonai- és Prima-díjas karnagy, Durányik László vezette Miraculum Gyermekkar énekeivel kezdődött, az elsőként felhangzó népdal – Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját – előadásába a közönség is bekapcsolódhatott. A kórus közel kétéves kényszerű szünet után léphetett színpadra, öröm volt nemcsak hallani az általuk szépen megformált műveket, de szívmelengető érzés volt látni is a mintegy száz gyermek mosolyát, vidámságát.

Ezt követően Balogné Papp Boglárka lépett a mikrofon mögé. Ünnepi beszédében a Kodály Iskola intézményvezetője előbb arról beszélt, hogy „emlékezni felelősség, az utódok felelőssége”, és e gondolat jegyében szólt néhány mondatban Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta iskolateremtő küzdelmeiről, majd köszönőszavakkal fordult az alapító munkáját a közelmúltban folytató és a rendezvényt személyes jelenlétével is megtisztelő három pedagógushoz: a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatójához, Zsámboki Annához, valamint az intézmény korábbi vezetőihez, Ladics Tamásné igazgatóhoz és dr. Dréher Mária igazgatóhelyetteshez.

A múltra való visszatekintés után a Magyar Örökség Díjas iskola vezetője saját és kollégái mostani felelősségét is összegezte: „Kodály Zoltán neve bennünket a mában kötelez, szellemi öröksége üzenet. Olyan üzenet, amely nap mint nap mondandót fogalmaz meg bennünk muzsikusokban, pedagógusokban, melyet a hétköznapokban át kell hogy adjunk gyermekeinknek. Victor Hugo úgy írta ezt le, hogy »A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul.«”

Balogné Papp Boglárka a zenei nevelés fontosságát is hangsúlyozta: „Ma már kutatások bizonyítják, hogy a zenei nevelés hatékonyan képes hozzájárulni az egyén általános tanulási teljesítményének eredményességéhez, és kedvezően befolyásolja a szocializációt. A kisbabák, kisgyermekek a legnyitottabbak és a legfogékonyabbak a zene befogadására, így érdemes kihasználni az első éveket és időt szakítani minden nap a közös éneklésre. A mondókák, a gyermekdalok és a zenére való mozgások az élet első éveiben fontos szerepet töltenek be az olvasáshoz szükséges képességek fejlesztésében. A zene segítségével jobban fejlődik a memória, a ritmusérzék, a figyelem, a kreativitás, a koncentrálókészség és a szókincs is.”

Ünnepi gondolatait egy Kodály-idézettel zárta: „A zenei nevelés hatásáról Kodály szavai álljanak itt zárásképpen, s adjon mindannyiunknak biztatást, kitartást és erőt. »Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon.«”

A koncert folytatásában a Kodály Iskola diákjai léptek színpadra. A dísztermet csaknem teljesen megtöltő közönség az intézmény legfiatalabb tehetségeinek muzsikájában és a már rutinosabb gimnazisták együtt zenélésében egyaránt gyönyörködhetett. Valamennyi fellépő – Boros Attila (hegedű), Szécsi Éva Henrietta (zongora), Gerhát Domonkos, Tóth Balázs és Palotás Gábor ütőhangszeresek, a 10. szakgimnázium néptáncos tanulói, Vadas László és a FolKvartett együttes, a Csiribiri Kicsinyek Kórusa Szűcs Magdaléna vezetésével, Kovács Izabella (gordonka), az AMI citeratanszak növendékei és az Aurin Leánykar – vastapsot kapott.

Élő adás